С акцент върху енергийната диверсификация депутатът от групата на Демократична

...
С акцент върху енергийната диверсификация депутатът от групата на Демократична
Коментари Харесай

Владислав Панев твърди, че енергийната диверсификация може да ни изстреля в лигата на богатите

С акцент върху енергийната диверсификация депутатът от групата на " Демократична България " Владислав Панев предложи разновидности за други възможности за доставка на газ поради напрежението в Украйна.

Трябва да се обследва какви са запасите в подземното газохранилище " Чирен ", както и да се ревизира какви са опциите за доставка на газ за българския пазар от директния газопровод през Турция и надлежно през гръцкото трасе, в това число и на азерски газ, счита депутатът.
Панев: Очаквам взрив на вложенията в енергийни планове
Очаквам взрив на вложенията в енергийни планове. Има декларирани планове за 15 000 мегавата фотоволтаици, което е голямо количество и не...
Прочети повече
Ето какво написа той:

" През идващите дни наред с чисто отбранителния аспект на рецесията с Русия е добре да се подчертава и върху вноса на газ. В България природния газ е дребен % от енергийния микс спрямо други страни в Европа и това сега е огромен плюс. Не единствено при разстройства в доставките, само че и тъй като с повишаването на суровината, респективно на електрическата енергия, нашите компании в бранша печелят като луди.

Цената на тока за бизнеса през днешния ден е 580 лв. за мегаватчас. Над тези 518, над които страната не компенсира. Преди две седмици приказвах тъкмо това на енергийна комисия. Че при пикови цени, каквито може да се доближат (днес е такава), бизнеса ще загази. При състояние, че страната печели по три посоки от тях. От Данък добавена стойност, спомагателни доходи във фонд Сигурност, както и самите производители на електрическа енергия. Така че е редно формулата да бъде поправена.

Отделно без значение дали рискът от война е 1 или 99 %, би трябвало да имаме проект за деяние при прекъсване или понижаване на доставките. Да, от 2 години вноса на газ е през Турция, само че прекъсване на подаването е едно от оръжията, които могат да бъдат употребявани. Още повече, че китайския пазар става все по-значим за Русия и тя не е толкоз подвластна от продажби в Европа, колкото е била допреди години. Затова е належащо да следим запасите в Чирен, да сме в " топъл " контакт с азерите...
Радев разкри каква обща цел имат България и Германия
" България и Германия споделят обща позиция за нуждата от енергийна диверсификация в Европа, С колкото повече източници, направления...
Прочети повече
Иначе дълготрайно с цел да не мислим доста за сходни рецесии би трябвало да се работи за диверсификация. На източниците на газ, за други способи на отопление (термопомпи, слънчеви панели, изолираност, енергийно ефикасни сгради). Въобще работа за милиарди и за целия китайски народ. Важните тематики през идващите години. Които могат да ни изстрелят в лигата на богатите. "

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР