С активното участие на федерации, ръководители, специалисти са направени новите

...
С активното участие на федерации, ръководители, специалисти са направени новите
Коментари Харесай

Весела Лечева: Не поставихме федерациите в подчинение, а заедно изработихме новите програми

С дейното присъединяване на федерации, ръководители, експерти са направени новите стратегии за кадрово обезпечаване и олимпийска подготовка и спорт за високи достижения на Министерството на младежта и спорта.

Това заяви министърът на младежта и спорта Весела Лечева в изявление за „ Въпросите “ по ТВ1.

„ Различно е, когато започваш мандат, който има небосвод 4 години и подобен с 2-3 месеца. Затова и най-важната задача беше да има добра работна атмосфера сред управлението и екипа на министерството и спортните организации. Става въпрос за ежедневни диалози, срещи с федерации, треньори, състезатели, експерти, тъй че да можем да осигурим един добър, работещ, сполучлив, спортен и подготвителен развой. Защото най-естествени сътрудници на министерството са спортните и младежките организации “, разяснява министър Весела Лечева.
Благодарение на екипната работа са факт и новите стратегии, по които ще се реализира финансовото подкрепяне на спортните федерации през 2023 година

„ Не го направихме еднолично, поставяйки според федерациите, а в противен случай – дружно с тях изработихме тези стратегии “, добави Лечева.
Министърът на младежта и спорта акцентира, че предложенията за промени са направени въз основата на справедливи критерии и федерациите правят оценка напъните да има действителна оценка както за тяхната работа, по този начин и за съответните достижения.

„ Спортните организации имат доста друга специфичност. Някои от тях имат един път на четири години международни шампионати, други - всяка година европейски купи, международни купи, на база на които се дефинират техните класирания. Трети дефинират класиранията си на чрез ранкинг системи. На базата на тази специфичност се създадоха критерии, по които да бъдат оценени федерациите “, сподели Лечева и благодари на дирекциите в ММС, които са работили в продължение на над два месеца.
Министърът на младежта и спорта обърна внимание и на измененията, които се вършат във връзка с кадровото обезпечаване на българския спорт.

„ Беше извънредно значимо да дадем значимото и значимо място на треньорите в целия този развой. Досега страната поддържаше персоналния треньор. Ние направихме по този начин, че треньорите да имат своето значимо място във връзка с целия развой – олимпийска подготовка и спорт за високи достижения. Да не зависи единствено от резултата на един играч, а от резултата на направлението, за което отговоря. С тази стратегия нашите треньори ще получат почтени хонорари за България “, сподели още министър Лечева.

Служебният министър на младежта и спорта се спря и на порочните практики в младежките стратегии за предварителна защита на зависимости, за които направи разкрития още при започване на мандата си.
„ През тези няколко месеца работихме интензивно по отстраняването на порочните практики, които водят до неефективност във връзка с усвояването на средствата и най-много на упования резултат. Имаше доста фрапантни образци. Това беше метод, по който да се усвоят най-бързо средства, само че без никакъв действителен резултат “, напомни Лечева и заяви какви промени са планувани: „ Всички оферти и кандидатстването ще се случва на електронна платформа, с цел да бъде отстранен субективизмът и по стратегиите да могат да аплайват оптимален брой юношески организации и най-много да има механизми, при които да се наблюдава успеваемостта във връзка с разходването на средствата “.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР