С ъбирането и използването на лични данни в интернет вече

...
С ъбирането и използването на лични данни в интернет вече
Коментари Харесай

Разбери как да защитиш личните си данни онлайн

С ъбирането и потреблението на персонални данни в интернет към този момент е ежедневна процедура за хиляди бизнеси и услуги. Данните се употребяват за персонализиране на предложенията за потребителите, по-добрата работа на услугите и несъмнено, за реклами.

Изобилието на персонални данни в интернет обаче е атрактивна цел и за хакерите. Те измислят най-различни способи, с цел да се снабдяват с информацията на потребителите. Освен обичайните хакерски офанзиви и вируси, те разчитат още на фишинг и измами. Това може да става посредством подвеждащи имейли, известия и даже цели подправени уеб сайтове, които се показват за магазини или институции.



Събиране без последици?

Повечето консуматори одобряват, че един път качили данните си в интернет, те са вън от контрола им. Всъщност, това надалеч не е по този начин. Затова Европейската комисия (ЕК) сътвори акцията, която има за цел да отговори на потребностите на потребителите като даде опция на обществото да вземе по-информирани решения. В рамките на акцията особено внимание е обърнато върху устойчивата и цифровата промяна. Една от стъпките е запознаването на хората с техните онлайн права.

Всеки жител на Европейския съюз е под отбраната на Общия правилник за отбрана на персоналните данни (GDPR), който подсигурява повече надзор над информацията на хората. Благодарение на регламента, всеки консуматор в Европейски Съюз има право освен на повече и по-ясна информация какво се случва с данните му, само че и да изисква някои характерни дейности от компаниите, които ги събират и съхраняват.

Има няколко значими особености, които е добре всеки консуматор да знае:
Когато страница или приложение изиска от потребителя неговото единодушие за обработка на данни, то би трябвало да бъде съответно, добре разказано и гратис. Ако потребителят попадне на общи условия, които не са съответно разказани, той може да подаде сигнал към способена институция. В България това е.Изобразяването на прозорци за предоставяне на единодушие с авансово маркирани полета, също е нарушаване. Потребителят би трябвало независимо да постави отметки, в случай че е склонен с препоръчаните условия.Хората имат право да отдръпват единодушието си за обработка на персоналните данни. Това би трябвало да е упоменато за ползвателите на онлайн услуги и надлежно всеки да може да се възползва, в случай че пожелае.Понякога е допустимо потребителят да изиска данните му да бъдат трансферирани от една услуга в друга. Например при промяна на доставчика.Потребителят има право да получи достъп до персоналните данни, които дадена организация, компания, уебсайт или услуга съхранява за него. При нарушаване, да вземем за пример разкриване на повече данни от позволеното, може да се подаде сигнал към способена институция.Разрешено е персоналните данни да се употребяват за персонализирани реклами и да се натрупват отстрани. Това обаче може да стане след категорично единодушие от потребителя. Най-често то се взима при регистрацията, редом с даването на единодушие за събиране и обработка на данните.
Това са част от разпоредбите, като те са обяснени по-подробно в специфичен уебсайт на Европейска комисия. В него е поместена и спомагателна информация за персоналните данни на децата.

GDPR вкарва опция за потребителите да обезпечават по-добър надзор над своите данни онлайн. Важно е хората да се срещнат със своите онлайн права, тъй като по този начин ще могат много по-ефективно да ръководят какво се случва с информацията им в мрежата и да я пазят уместно.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> --> Младеж отбиващ военна работа е пуснат в отпуск. Прибира се у дома и бащата пита: - Е, по какъв начин е в армията? - А, тия са абсолютни… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниСписъците на искащите бяха направени от мениджърите на хотелитеОт министерството подчертаха, че изпитът е наложителен по законСинът на починалата принцеса Даяна насочи нов удар към кралското семействоПроверката е по самодейност на неправителствена организацияЗнаем доста добре, че на доста места в страната са допускани доста съществени пропуски и би трябвало да се носи сериозна отговорност, съобщи тойВече е ясна датата на специфичния епизод на сериала " Приятели ", кои звезди ще вземат участие е негоХора с изявленията за работа описват. Правилата разрешават лица, които не имат визи, да участват на изявленията, написа изданиетоАко патриотично обединяване не се реализира, Вътрешна македонска революционна организация са подготвени да отидат още веднъж сами на изборите, акцентира тойБлизките на починалите ще упорстват за правдивост, съответни ограничения, транспарантен развой и за оптимално наказаниеКакво ще бъде времето днесЗа кого е уместно то и за какво не трябва да прекаляваме и с негоОбвинението е корист с господстващо състояние на пазараНай-добрата ни спринтьорка Ивет Лалова - Колио приключи четвърта в старта на 200 метра от шампионата по лека атлетика в италианския град СавонаТри ракети са били изстреляни през днешния ден от територията на Ливан към Северен ИзраелAll Channels Communication Group стана организация на годината, а PR Play сграбчи първото място за акция на годинатаВижте какви са теОт мрежата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР