С 93 гласа „против“, 39 „въздържал се“ и 100 „за“

...
С 93 гласа „против“, 39 „въздържал се“ и 100 „за“
Коментари Харесай

Мнозинството в НС отхвърли предложението на Възраждане за анкетна комисия за машинното гласуване

С 93 гласа „ срещу “, 39 „ въздържал се “ и 100 „ за “ депутатите отхвърлиха предлагането на партия „ Възраждане “ за краткотрайна анкетна комисия, която да откри всички обстоятелства и условия по отношение на машинното гласоподаване на изборите на 14 ноември т.г.

От партията на Костадин Костадинов упорстваха за основаването на анкетната комисия поради съществени подозрения за достоверността на данните от вота.

От „ Възраждане “ показаха като претекст съществени подозрения за достоверността на данните от вота, както и че в редица протоколи на секционни изборни комисии има разминаване на вота, регистриран от машините, и разписките, открити в урните.

Предложението бе комисията да ревизира два случайно определени многомандатни региона и да изготви отчет за три месеца.

От ГЕРБ оповестиха, че ще го поддържат, тъй като би трябвало да се ревизират изборните резултати, сподели Радомир Чолаков: „ Машинното гласоподаване провокира сериозен стрес и напрежение в обществото. Изнасяха се обстоятелства за несъответствия, да го кажем общително по този начин. Нека да не се тормозим да ровим, би трябвало да ровим, до момента в който изровим цялата истина за машините и какво се случи на изборите на 14-и и на 21 ноември. “

Антоанета Цонева от „ Демократична България “ счита, че инспекция единствено в два изборни региона няма да покаже обективно картината, а решението в тази ситуация съгласно нея е промяна в изборната администрация, осведоми БНР.

„ Онова, което би трябвало да бъде направено, е не да преброим изборния резултат… в два изборни региона, което по никакъв метод не може да бъде решение на този проблем, а би трябвало да стартираме сериозен, значителен диалог за реформирането на изборната администрация и обезпечаването на нейната самостоятелност и освобождение от 30-годишния партийно-квотен принцип. “

Депутатът Цончо Ганев от „ Възраждане “ укори „ Демократична България “, че попречват основаването на анкетната комисия, а в данните от протоколите има разминавания:

„ Един сътрудник от левия бранш се произнесе – но то ще пристигна ЦИК и ще си даде отчета. Но ние нямаме доверие на ЦИК, тъй като тогава в ЦИК беше болшинството на ГЕРБ и Движение за права и свободи, а в този момент има друго болшинство, което също му нямаме доверие. И тъй като има изнесени стотици обстоятелства, че тези данни, които има като разминавания, са факт. “

Социалистите считат, че сходна комисия не е нужна, тъй като след избори ЦИК постоянно излиза с отчет и той ще бъде разискван в Народното събрание.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР