С 92 гласа “за” и с похвални слова от страна

...
С 92 гласа “за” и с похвални слова от страна
Коментари Харесай

ГЕРБ, ДПС и Патриотите подкрепиха медийния закон Пеевски


С 92 гласа “за” и с похвални слова от страна на Движение за права и свободи, ГЕРБ и Обединените патриоти, Народното събрание одобри на първо четене медийните ремонти в Закона за наложителното складиране на печатни и други творби, импортирани от крупния издател и абсурден народен представител Делян Пеевски.

Председателстващият съвещанието в този слусай не сподели гласовете по парламентарни групи, каквато е практиката в Народното събрание. Според депутата от Движение за права и свободи Йордан Цонев единствено представители на " Българска социалистическа партия за България " са дали своят вот " срещу " и " въздържал се ". Всички останали групи са били " за ". От изявления на депутати на ГЕРБ и " Обединените патриоти " се разбра, че те поддържат предложенията на Пеевски, който не бе в Народното събрание.

Текстовете плануват всички притежатели на медии да заявяват информация за " всяко получено финансиране в миналата календарна година, неговия размер и съображение, както и данни за лицето, предоставило финансирането ".

Вносителите обаче вършат законовото конкретизиране, че " финансиране е всяко безплатно приемане на парични средства или имущество и/или всяко друго приемане на парични средства, без значение от употребяваната правна форма, отвън приходите от нормалната активност на доставчика на медийни услуги, както и всички получени заеми отвън банковите заеми ".

От текста е видно, че Пеевски се прицелва в медиите, които получават грантово финансиране, с които персоналната му формация е във война от години. Освен това е известно, че така и така финансирането от фондации е обществено както на уеб страниците на самите донорски организации, по този начин и в българското Министерство на правораздаването.

Други текстове плануват разпространителите на печатни издания да заявяват в Министерството на културата действителния притежател, както и броя на обекти за продажба на дребно. Ако последните са 1/3 от всички обекти, ще се праща информация в Комисията за защита на конкуренцията.

Проектът бе импортиран за разискване в пленарна зала, без да бъде разискван във водещата ресона комисия по просвета и медии. Нейният ръководител, обаче, Вежди Рашидов отбрани текстовете пред депутатите. За да бъде гласуван законът Движение за права и свободи се възползваха от правилника на Народното събрание, който дава право на опозицията всяка първа сряда на месеца да внася като първа точка мечтан от нея нормативен акт.

Пред депутатите текстивете на Пеевски бяха показани от народния представител от Движение за права и свободи Велислава Кръстева, която е съвносител на измененията. Тя изтече претекстовете към него, оповестени в две страници на уеб страницата на Народното събрание. Отявлената отбрана в породилия се по-късно спор пък бе оставена на сътрудника ѝ Йордан Цонев, който с цел да се аргументира ползваше тези, както и точни цитати от медиите на сътрудника си.

Очаквайте детайлности.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР