С 92 гласа "за", 51 - "против" и 24 -

...
С 92 гласа "за", 51 - "против" и 24 -
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за регионалното развитие

С 92 гласа "за ", 51 - "против " и 24 - "въздържал се " Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за районното развиване. В претекстовете към законопроекта се показва, че съществена цел е оптимизацията на процесите по обмисляне на районното и пространственото развиване, трансформира се и структурата на районните препоръки за развиване, които ще включват управнически и експертен състав.

В хода на полемиката изявление направи само Николай Иванов от "БСП за България ".

Според него с по този начин предлаганите промени единствено ще се задълбочат районните разлики. "Най-големият минус на законопроекта е отводът на политика към регионите за целенасочена поддръжка ", сподели депутатът.

С декларация на ГЕРБ във връзка 75 години от Народния съд стартира парламентарното съвещание

Иванов уточни, че левицата няма да поддържа по този начин оферти законопроект точно поради това. Като позитивна смяна Иванов посочи разширението на обсега на районните препоръки.

"Големите проблеми са размиването на отговорността и неналичието на задоволително експертен потенциал на районните препоръки ", сподели той и означи, че съществува риск от взимане на решения "на мрачно " и "по политически симптом ". По думите му от в този момент е ясно, че е невероятно през 2020 година цялата инфраструктура по законопроекта да бъде основана, като това щяло да докара до голямо закъснение на политиките на локално равнище и старта на новата оперативна стратегия.

"Няма да разясня замяната на регионите със статистически зони, в случай че това е нововъведението в новия метод за съответно развиване на регионите, коментарът е непотребен ", сподели той.

Николай Иванов съобщи, че е нужен доста по-широк консенсус за нов законодателен метод за районна политика. "Ясно е, че подобен консенсус няма, а сегашният законопроект единствено ще повтори досегашния неуспех във връзка с районната политика ", разяснява Иванов.

Манол Генов в негативен избор съобщи, че този законопроект не взема решение районните диспропорции в страната и основава огромен риск от политизация при вземането на решения и при оценка на плановете за районно развиване.

Рамадан Аталай  Рамадан Аталай Рамадан Байрам Аталай е роден на 12 април 1957 година в разградското село Мъдрево. През 1997 година се от Движение за права и свободи сподели, че законопроектът, който се предлага е чист политически закон. "За лобизъм не желая да приказвам, само че ще бъдат взети политически решения за съответните планове, които ще бъдат показани за съответния район, без да имаме второ равнище на развиване на страната ", разяснява националният представител.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР