С 91 гласа за, 41 - против и 3-ма въздържали

...
С 91 гласа за, 41 - против и 3-ма въздържали
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо чете промени в Закона за личната помощ

С 91 гласа " за ", 41 - " срещу " и 3-ма " въздържали се " Народното събрание одобри на първо чете промени в Закона за персоналната помощ.

Основната смяна планува помощните средства за хората с увреждания да се поемат на Националната здравноосигурителна каса от края на идната година. Мотивите на вносителите са, че от 2021 година право на персонални асистенти ще имат всички хора с трайни увреждания, без ограничаване в часовете труд на асистентите, които са към 640 000 души.

Общо 214 млн. лева са заложените средствата за персонални асистенти за идната година, като от тях ще могат да се възползват към 80 000 деца и хора с увреждания с най-тежките степени. Добавя се нова категория – хората над 18-годишна възраст с ТЕЛК сред 70% и 89%.

Асистентите ще не престават да работят на трудов контракт, само че се покачва заплащането поради растежа на минималната заплата. Доставчикът на персонална помощ ще може да слага условия към асистентите, според от потребностите на ползвателя.

Въвеждане на норма за даване на механизма персонална помощ в случаите, когато ползвател има потребност от осъществяване на лекуване в чужбина или осъществяване на рехабилитационна услуга.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР