С 9.4% се увеличава минималната работна заплата в Гърция и

...
С 9.4% се увеличава минималната работна заплата в Гърция и
Коментари Харесай

780 евро става минималната работна заплата в Гърция от 1 април

С 9.4% се усилва минималната работна заплата в Гърция и тя ще стане 780 евро. Това разгласи министър председателят Кириакос Мицотакис след съвещание на държавното управление. Паралелно с минималната заплата се усилват и 19 компенсации като тези за безработица и майчинство. Това е трето нарастване на МРЗ в границите на три години.

 
Нямам никакви илюзии. Знаем, че у нас заплатите са към момента ниски и са в допълнение натиснати от вносна инфлация. Това ново нарастване явно не взема решение казуса, само че сигурно предлага доста значимо облекчение и на първо място демонстрира желанието ни да повишим заплатите както в обществения, по този начин и в частния бранш.
Кириакос Мицотакис, министър председател на Гърция

Така от 1 април минималната работна заплата от 650 ще стане 780 евро, което визира близо 600 000 служащи в Гърция. Обезщетението за безработица ще доближи 479 евро спрямо 399, признато през 2019 година

Средната работна заплата също е повишена с 12.1 на 100 по отношение на 2019 г, т.е. над равнището на инфлацията, отбелязва министърът на труда Костис Хадзидакис.

Премиерът Мицотакис съобщи, че националната стопанска система продължава да се развива динамично, а безработицата и налозите понижават. Според него, „ в този момент е моментът да се поддържат служащите с обилно нарастване на главната заплата “. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР