С 83 гласа за, 52-ма против и 5-има въздържали се,

...
С 83 гласа за, 52-ма против и 5-има въздържали се,
Коментари Харесай

Депутатите одобриха създаването на фигура на разследващ главния прокурор

С 83 гласа " за ", 52-ма " срещу " и 5-има " въздържали се ", депутатите одобриха създаването на фигура на прокурор, разследващ главния прокурор. Това стана с приемането на второ четене на измененията в параграф 2 от Наказателно-процесуалния кодекс. Вносител на измененията е зам.-председателят на ПГ ГЕРБ Красимир Ципов. 

Съгласно текста, следствието по каузи за закононарушения, осъществени от основния прокурор или негов заместител, ще се организира от прокурора по следствието против основния прокурор или негов заместител. Той ще може да разпорежда обособени дейности по следствието на следовател от следствения отдел в Специализираната прокуратура.

Освен това, прокурорът по следствието против основния прокурор или негов заместител може да откаже да образува досъдебно произвеждане, за което следва да уведоми потърпевшия или неговите наследници, ощетеното юридическо лице и лицето, направило известието. Отказът може да се апелира пред Специализирания углавен съд и пред Апелативния профилиран углавен съд, плануват признатите текстове.

Предложенията, импортирани от ГЕРБ сред двете четения, включват проверяващият прокурор да с 5-годишен мандат без право на наново избиране. Предлага се той да е със статут на настоящ обвинител по сходство на европейските делегирани прокурори, да се номинира от не по-малко от шестима членове на Пленума на Висшия правосъден съвет и да се избира от Висш съдебен съвет с болшинство не по-малко от 15 гласа с очевидно гласоподаване. Предвижда се отводът да се проверява основния прокурор или негов заместител да предстои на обжалване пред Специализирания углавен съд. 

" Според член 230 на Закона за правосъдната власт, когато арбитър, прокурор или следовател е притеглен като обвинен за съзнателно закононарушение от общ темперамент, той може да бъде отхвърлен от служба от съответната комисия на Висш съдебен съвет и това до привършване на наказателното произвеждане. Това се случва по стимулирано искане на основния прокурор, което се основава на предложение от наблюдаващия. Такава опция не е планувана и вие не вършиме корекция, че проверяващият основния ще може да изиска от Висш съдебен съвет премахване от длъжността за времето на производството на обекта на своето следствие, т.е. на основния прокурор. Нещо повече, основният прокурор може да изиска премахване от служба на този, който го проверява ", съобщи по време на дебатите в зала зам.-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Крум Зарков.

Според сътрудника му Филип Попов от ПГ на " Българска социалистическа партия за България ", задачата на законопроекта е да показа механизма с помощта, на който да бъде разследван основният прокурор. " В напъните си вносителите са основали нова процесуална фигура прокурор, по следствието против основния прокурор. Нека се опитаме да разберем това правно нововъведение и се помъчим да разберем що е то прокурор по разследваето против основния прокурор и дали не е следващият Франкенщайн в правната просвета, роден от ръководещото болшинство. Дали той е кадърен да реши задачата, за която е основан. За да си отговорим, би трябвало деликатно да изследваме оферти законопроект ", сподели Попов по време на дебата по текстовете. Той дефинира опцията проверяващият прокурор да разпорежда на прокурор действия по следствието против основния прокурор като " следващата бърза писта за кариерно развиване на следователите от профилираната прокуратура ".

По думите му, би трябвало да се потърси отговор на това кой предлага тази фигура и кой го избира. " Отговорите на тези въпроси са извънредно незадоволителни и рисуват един магистрат единствено и само прокурор, препоръчан от прокурори, и в края на мандата си се връща още веднъж при сътрудниците си прокурори, зависещ на обекта на своите следствия ", съобщи още Попов. 

Няма нищо извънредно във опцията обособени дейности по следствието на основния прокурор да се прави от следовател от Специализираната прокуратура, счита депутатът от НФСБ Христиан Митев.  " В параграф втори нищо извънредно не се случва от това, което се случва по всички следствия по наказателни, досъдебни производства в България, а точно опцията да се правят обособени дейности по следствието от следовател, в тази ситуация от следствения отдел от профилираната прокуратура. Ръководството на цялото досъдебно произвеждане ще се прави от прокурора, който проверява основния прокурор ", съобщи още Христиан Митев. 
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР