С 52 гласа в подкрепа, 13 – против“ и 83

...
С 52 гласа в подкрепа, 13 – против“ и 83
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли проекта на „Възраждане“ за промени в Изборния кодекс

С 52 гласа в поддръжка, 13 – " срещу “ и 83 " въздържал се “ Народното събрание отхвърли на първо четене плана на " Възраждане “ за промени в Изборния кодекс (ИК).

От парламентарната група предлагаха Централната изборна комисия (ЦИК) да се състои от 25 членове (в момента е от 15), в това число ръководител, заместник-председатели и секретар, които се оферират от парламентарно показаните партии и обединения, след последните извършени избори за народни представители. Съставът на комисията да отразява съразмерно разпределението на политическите партии в Народното събрание и да може да бъде надлежно променян по време на мандата на комисията, предвиждаха други промени.

Предвиждаше се също ЦИК да се произнася с решения, които се одобряват с нормално болшинство - повече от половината от присъстващите членове, и да се подписват от ръководителя и секретаря. Когато за приемане на решение липсва нужното болшинство или липсва изговаряне с решение по отправено искане, се счита, че е налице решение за отменяне, което предстои на обжалване по реда на ИК посредством ЦИК пред Върховен административен съд в тридневен период от публикуването на протокола от съответното съвещание. При анулация на решение за отменяне ЦИК постановява ново решение, което приема с болшинство повече от половината от присъстващите членове., предлагаха от " Възраждане “.

Според  Антоанета Цонева от ПГ на " Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ) ЦИК не би трябвало да бъде образувана на политически принцип, по тази причина сходно предложение не взема решение никакъв проблем с обективността на комисията. Трябва да изберем професионална ЦИК от 7-9 души, които имат положителни знания по изборния развой и  са с добра известност, счита депутатът.

От " Възраждане “ и ГЕРБ-СДС попитаха от кое място ще дойдат тези самостоятелни специалисти и кой ще ги назначи. Петър Николов от ГЕРБ-СДС разяснява, че не вижда кои са тези специалисти, които ще се появят, и всички политически сили ще ги припознаят за съвършените специалисти. Не знам кой ще ги назначи тези хора - държавното управление ли, Народното събрание ли, Светият синод ли, от кое място идват тези политически необвързани хора, попита той.

Петър Петров от " Възраждане “ акцентира, че е  редно националното посланичество да има проекция в състава на ЦИК. Искаме не да се приключи мандатът ѝ, а съставът да бъде повишен от 15 на 25 членове, разясни той.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС предложи да се сътвори работна група или подкомисия към някоя комисия и да ѝ се разпореди разбор на изборното законодателство.

От един IP адрес да може да бъде подадено единствено едно електронно заявление през интернет страницата на ЦИК, предлагаха още от " Възраждане “, както и от територията на България да не могат да бъдат подавани електронни заявки през интернет страницата на ЦИК.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР