С 5000 лева да се вдигне размерът на вноската на

...
С 5000 лева да се вдигне размерът на вноската на
Коментари Харесай

Предложение: Държавната вноска във ВиК Асоциацията в Русе да стане 30 000 лв.

С 5000 лв. да се вдигне размерът на вноската на страната в бюджета на Асоциацията по ВиК в Русе за идната година бе препоръчано по време на съвещание на Общото заседание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособената територия /АВиК/, обслужвана от „ Водоснабдяване и канализация “ ООД – Русе. Срещата беше водена от регионалния шеф Данаил Ковачев и основния секретар на АВиК инж. Пламен Спасов. Така предстоящото постъпление от страната би трябвало да се усили от 25000 на 30000 лв., което съставлява 35% от общото финансиране. Необходимо е да се конкретизира, че признатото решение има по-скоро статут на предложение пред Министерството на районното развиване и благоустройството, само че се чака то да бъде утвърдено и в София.

Въпреки това предлаганият целесъобразен размер на вноската на страната може да бъде изменен в сходство с окончателния размер, който ще дефинира Министерството на районното развиване и благоустройството след приемането от страна на Министерски съвет на постановлението за осъществяване на държавния бюджет за 2024-а.

Препоръчителният размер на вноската на страната в бюджета на Aсоциацията е част от приходите, които би трябвало да обезпечат нужните средства за плануваните разноски. Увеличението на вноската на страната би трябвало да докара и повишение на общата сума, която заплащат като вноска в Асоциацията осемте общини в региона. Вместо досегашните към 46 400 лв., те към този момент ще заплащат малко над 58500 лв.. Най-голям дял от вноските на общините се пада на Община Русе – 40 705 лева и 72 ст. Най-малко ще заплаща Ценово – 1251 лева и 43 ст. С обезпечените близо 86000 лв. чиновниците в Асоциацията ще би трябвало да извършват своите функционалности за надзор и инспекция на активността на Оператора по съответни обекти. Служителите на АВиК правят инспекции на място на разпознати нови ВиК активи – обществена благосъстоятелност и най-много на осъществените от оператора вложения във ВиК активи за приемането им от Общинските препоръки и надлежно известяван на Оператора за включването/приобщаването им към мрежата. Извършват се и материални инспекции за определяне на фактическите наличия на предадените на притежателите ВиК активи. Анализират се изпълнените от ВиК оператора спешни ремонтни действия по общини, с цел да се усъвършенства присъединяване на притежателите и членовете на Асоциацията при подготвянето и приемането на годишна подробна капиталова стратегия. Проверките, решенията и отговорите по постъпили в Асоциацията сигнали и тъжби на консуматори се извършват предпочитано. Не на последно място е и следенето на изпълняването от страна на Оператора на договорирания огромен капиталов план за град Русе, с европейско финансиране, по-известен като водния цикъл и неговото идно довеждане докрай и приемане от Община Русе посредством АВиК-Русе. Така се цели реализиране на по-ефективен надзор както върху разноските в тази сфера, по този начин и за обезпечаването на качествена питейна вода.

Трябва да се уточни и бъдещата работа на Асоциацията във връзка следене на проектирането и построяването на нови, самостоятелни източници на електрическа енергия за работата на помпените станции и добиването от водоизточниците на питейна вода за популацията.

В съвещанието участваха още представители на общините от региона.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР