С 50% повишение на разходите в градския транспорт в София,

...
С 50% повишение на разходите в градския транспорт в София,
Коментари Харесай

Още по-високи разходи в градския транспорт планира Столичната община

С 50% покачване на разноските в градския превоз в София, предвижда Центърът на градска подвижност за 2022 година Очакваната дупка във финансите, макар плануваните държавни и общински средства, ще е 143.5 млн.лева, съобщи Димитър Дилчев, изпълнителен шеф на ЦГМ, пред комисията по превоз. Тази сума би трябвало да се компенсира и това е най-важното, акцентира той при представянето на плана на ЦГМ на икономическа рамка на публичния превоз за 2022г.

" Държавата не може да остане на същите равнища (на финансова помощ), каквито са били в последните години ", пожела Зафир Зарков от ГЕРБ, зам.-председател на комисията по превоз.
" За първи път Столичната община е сложена наедно с другите общини. Повече от десетилетие на нея й се изпълняваше всичко, даже прищевките. Сега е моментът да се прояви управническия темперамент на екипа на кмета Йорданка Фандъкова ", отвърна Калоян Паргов от Българска социалистическа партия.

Повишените цени за употреба са планирани

ЦГМ възнамерява стесняване с 8.7% на пробега на трамваите и тролеите, с 8% - на рейсовете, само че усилва с 12% - на метрото през 2022 година " Това значи по-дълго очакване по спирките на наземния превоз ", обясни Симеон Ставрев от " Демократична България ". Той се усъмни в показаните планове от ЦГМ за какво нараства с 50% разходът за 1 км пробег. При рейсовете от 3.16 лв. скача на 5.07 лв., тъй като ЦГМ образува по-високата цена на база 200 лева/мегаватчас за природния газ, а тя не е толкоз, уточни Ставрев. " Да, не е толкоз, а е 120 лв., най-малко до момента ", учуди се и Андрей Зографски от " Спаси София ".

Това ще е междинната годишна цена на природния газ, отговори Дилчев. Той съпостави разноските за електричество през първото тримесечие на 2021 година и за същия интервал в този момент. За трамваите и тролейбусите е било платено 3.39 млн.лева през 2021 година, а в този момент - 11.8 млн. лв.. От дъжавата са получени обезщетения за към 3 млн.лева. " Остават 4.8 млн.лева (неплатени разходи) единствено за първото тримесечие ", сподели Дилчев.

При рейсовете разноските в този момент по отношение на първото тримесечие на 2021 година били с 10.6 млн.лева повече, като няма обезщетения от страната. При метрото нарасналата сметка за ток е със 7.6 млн.лева. Държавата е компенсирала 3.2 млн.лева.

Държавата евентуално ще даде пари, само че ще желае оптимизация на бранша

Критиките на Борис Бонев, че Столичната община не е подхванала промени за усъвършенстване на градския превоз, с които да свие разноските и да усили приходите, бяха парирани от ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация с тезата, че " в този момент с промени няма да се помогне против фрапантния растеж на цените на горивата и понижения брой пасажери. " Не сме спирали с промените в последните години ", увери Дилчев.

В полемиката Калоян Паргов показа, че към този момент е изпратено писмо до комисията по превоз на Народното събрание с настояването за финансова помощ за обществения превоз на София. " Очаквам отговор в четвъртък, само че би трябвало да сме наясно и обединени всички политически групи какво сме подготвени да осъществим от насрещното искане на държавното управление ", разгласи той.

Писмото на ЦГМ с по-високите цени за употреба в градския превоз ще бъде импортирано като отчет в общинския съвет и прегледан в комисиите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР