С 50% е скочила цената на самолетните билети. Според експерти

...
С 50% е скочила цената на самолетните билети. Според експерти
Коментари Харесай

Броим 100 лв. повече за самолет в Европа след пандемията

С 50% е скочила цената на самолетните билети. Според специалисти в туристическия отрасъл, в случай че преди междинната цена на едно пътешестване с нискотарифна самолетна компания до Европа и назад е излизало към 200 лева, то в този момент цената е 300, или 50% нагоре. За база на сравнението е употребена 2019 година като последната преди пандемията. Цените на самолетните билети през 2020 и 2021 година поради рестриктивните мерки в пътуването и суматохата от заболяването бяха извънредно ниски и спрямо тях актуалното повишаване в избрани случаи е даже 100%.

Пътници споделиха, че сега билетите за 4-5 месеца напред са на цени доста по-високи от преди пандемията. „ Пътувам София-Лондон непрестанно от 10 години насам. Просто знам цените наизуст. В момента билетите за идната Коледа и Нова година в едната посока са над 100 паунда. Преди пандемията естествената цена при закупуване на коледни билети през лятото бе към 65 паунда “, показа за „ Телеграф “ земляк, строителен инженер на Острова.

Една от главните аргументи за по-скъпите билети е скокът на цената на самолетното гориво, което е нефтопродукт и се движи с цената на нефта, поскъпнал рекордно след съветската експанзия в Украйна. Според специалисти горивото въздейства в това число и на методологията по описването на крайната цена. Базовият съставен елемент там е себестойността за самолетната компания, а на второ място идват таксите – летищни и такива за прехвръкване през въздушното пространство на разнообразни страни. Сега обаче мощно натежава третият съставен елемент – горивото, като доста самолетни компании го изваждат на обособен ред в цената. Причината е, че желаят ясно да покажат на клиентите си за какво билетите им са толкоз скъпи и да трансферират най-малко малко от гнева им в друга посока, сочат експертите в сектора.

Друга причина за сериозното повишаване на билетите е фактът, че през 2022 година огромна част от пътуванията се резервират в последния миг. Това се случва най-много поради неприятния спомен от пандемията с всичките ограничавания за пътешестване, локдауни, промени в разпоредбите, коронавирус проби и милиони анулирани полети и почивки. Изгубените пари от провалени пътувания през пандемията са останали като неприятен спомен в обществото и по тази причина през днешния ден всеки чака до последно, с цел да закупи билет. По информация на туристически организации, сега пасажерите всеобщо резервират до месец – най-много два преди пътешестване и резервации за 6-9 месеца напред са доста по-редки по отношение на практиките от предишното. По тази причина в желанието си за по-голяма сигурност на проектите пасажерите заплащат доста повече поради късия интервал до полета.

Според специалистите обаче главната причина за якия скок на цените на билетите е чисто пазарен – голямо търсене и свито предложение. Причината за високото търсене е отминаването на пандемията и освобождението на пътуванията по целия свят. Наблюдатели на пазара разказват сегашния взрив на пътуванията като revenge travel (б.р. – пътешестване за наваксване на пропуснатото) след последните две години. Запознати от сектора обрисуват потребителското държание в последните месеци като „ дебелоглав “ до степен, че меракът за пътешестване е по-силен от всяка цена на билетите.

Предлагането, въпреки това, остава ниско, като през лято 2022 година седалките в самолетите в международен проект към момента са на 80% от броя им през лятото на 2019 година Причината е главно в дефицита на хора по всички стадии на самолетното пътешестване – от водачи през стюардеси, наземно обслужване и началник полети, освободени от работа през пандемията. Очакванията са казусът с човешките запаси в бранша да продължи най-малко до пролетта на 2023 година, когато нещата ще се възстановяват. Дотогава съгласно анализатори на пазара се чака и цените да са скочили дотолкоз, че желанието за пътешестване непременно да секне и това последователно да понижи и търсенето.

Обновени са обекти на Терминал 2 на летище София, оповестиха от аеропорта. Става дума за бизнес салон Aspire, който предлага WiFi, телевизия, храни и питиета. Салонът се намира на равнище нула, след прекосяване на инспекции сигурност и паспортен надзор. В него има и обособена зона за пушене, която е единствена в гранична зона. Обновено е и заведение до излаз 12. Очаква се в идващите две седмици да приключи обновяването и на други обекти на Терминал 2, допълват от летището.

Различното движение на възобновяване след пандемията е дало отражение и на цените на полетите по посока на придвижването. Заради по-бързото пробуждане на търсенето в Западна Европа сега билет оттова за Източна Европа е по-скъп с към 30% по отношение на същия, само че в противоположната посока. Така да вземем за пример еднопосочният билет София-Париж в случаен ден през октомври с една от нискотарифните самолетни компании излиза 59 евро, до момента в който в противоположна посока цената е 79.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР