С 5.8% се увеличава общият индекс на цените на производител

...
С 5.8% се увеличава общият индекс на цените на производител
Коментари Харесай

С над 70% е поскъпнало производството на ток за година

С 5.8% се усилва общият показател на цените на производител през ноември 2021 година по отношение на предходния месец, оповестява Националният статистически институт.

Повишение е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 16.3% , в преработващата индустрия - с 1.8%, и в добивната индустрия - с 1.0%.

По-високи цени на производител в преработващата индустрия се следят при: производството на химични артикули - с 6.3%, производството на произведения от други неметални минерални първични материали - с 3.4%, печатната активност и възпроизвеждането на записани носители - с 2.6%. Намаление на цените се регистрира при производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 2.6%, и при производството на машини и съоръжение с общо и особено предопределение - с 0.1%.

Общият показател на цените на производител през ноември 2021 година нараства с 31% в съпоставяне със същия месец на 2020 година Ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 70.5% , в преработващата индустрия - с 19.4%, и в добивната индустрия - с 12.5%.

В преработващата индустрия забележителен растеж е регистриран при: производството на съществени метали - с 50.9%, производството на химични артикули - с 31.5%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 22.1%, производството на произведения от каучук и пластмаси - със 17.2%.

С 8.4% се усилва показателят на цените на производител на вътрешния пазар през ноември 2021 година по отношение на предходния месец.

Повишение е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 16.5% , в преработващата индустрия - с 2.7%, и в добивната индустрия - с 0.8%.

По-голямо нарастване на цените на производител в преработващата индустрия се следи при: производството на химични артикули - с 9.6%, производството на произведения от други неметални минерални първични материали - с 5.3%, производството на съществени метали - с 4.3%.

Намаление е регистрирано при производството на машини и съоръжение, с общо и особено предопределение - с 0.4%.
 Васил Велев чака двуцифрена инфлация поради цените на тока
Васил Велев чака двуцифрена инфлация поради цените на тока

Бизнесът се притеснява от загуба на покупателната дарба

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през ноември нараства с 35.4% по отношение на същия месец на предходната година. Ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 66.9% , в преработващата индустрия - със 17.5%, и в добивната индустрия - със 17.4%.

Спрямо ноември 2020 година значителен растеж на цените в преработващата индустрия се следи при: производството на химични артикули - с 54.1%, производството на съществени метали - с 49.7%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 26.8%, производството на произведения от каучук и пластмаси - с 13.5%, производството на електрически уреди - с 13.4%.

Индексът на цените на производител на интернационалния пазар през ноември 2021 година нараства с 1.6% по отношение на предходния месец , а по отношение на съответния месец на 2020 година е регистриран растеж от 24%.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР