С 49,6 процента от гласовете на близо 1,4 милиона австрийски

...
С 49,6 процента от гласовете на близо 1,4 милиона австрийски
Коментари Харесай

Народната партия спечели вота в Долна Австрия

С 49,6 % от гласовете на близо 1,4 милиона австрийски гласоподаватели, партията резервира безспорното болшинство с 29 депутатски мандата в 56-членния парламент на Долна Австрия, съобщи Българска телеграфна агенция.

На второ място с 23,9 % се подрежда Австрийската социалдемократическа партия, което е плюс 2,3 % по отношение на предходните избори и подсигурява на партията 14 депутатски кресла.

Австрийската партия на свободата, печели 14, 8 % от гласовете, отбелязва плюс 6,6 % и удвоява броя на мандатите в провинциалния парламент от 4 на 8.

В изказванията си политическите наблюдаващи разясняват, че абсурдът към лидера на листата на десните Удо Ландбауер по отношение на откритите брошури с нацистки песни в бюрото на дясната организация "Германия ", чийто заместник-председател е Ландбауер, е осуетил партийните цели.

А те бяха: да удвои изборния резултат от последните провинциални избори и да осуети безспорното болшинство на Австрийската национална партия в бъдещия парламент на Долна Австрия.

В събота президентът на страната Александър Ван дер Белен изиска от Ландбауер да отдръпна кандидатурата си, малко по-късно в изказвания за медиите Йохана Микъл-Лайтнер съобщи, че няма да работи с политик, който компрометира името на провинцията.

Това свое мнение тя удостовери и в първи изказвания след изборната победа, като акцентира в същото време желанието си да сътрудничи с всички партии.

В Народното събрание на Долна Австрия за първи път влиза партията НЕОС с два мандата, Партията на зелените губи един мандат и участва в Народното събрание с три депутатски кресла.

Съставът на новото провинциално държавно управление включва шестима представители на Австрийската национална партия, двама от Австрийската социалдемократическа партия и един от Австрийската партия на свободата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР