С 46.3% по-малко сигнали за изборни нарушения в сравнение с

...
С 46.3% по-малко сигнали за изборни нарушения в сравнение с
Коментари Харесай

Вътрешният министър отчете спад в изборните нарушения

С 46.3% по-малко сигнали за изборни нарушавания спрямо предходните избори за европарламент регистрира вътрешният министър Младен Маринов пред парламентарната комисия по вътрешен ред.

В процеса на подготовка и в самия ден на изборите на 26 май са получени и отработени общо 307 сигнала за нарушаване на изборния развой, сподели Младенов. Най-много са били сигналите във Варна - 29, в Плевен – 25, Монтана - 22, Бургас - 20, Пловдив - 19, Велико Търново - 18, Видин - 17, Враца - 17, Стара Загора - 17, Хасково - 16, Столична дирекция на вътрешните работи - 14. Най-малко сигнали е имало в областите Габрово, Шумен, Силистра и Смолян - сред 1 и 3.

Младенов заяви, че на телефон 112 са получени 168 сигнала, които са предадени за инспекция по способените структури, а на откритата линия на Министерство на вътрешните работи - 66 сигнала.

За интервала от началото до края на май 2019 година са формирани 25 наказателни производства, от които 15 досъдебни производства и 10 бързи полицейски производства. Според Маринов няма неизпитан сигнал против хора, за които имало данни, че са правили закононарушения срещу политическите права на жителите. Задържани са 19 лица.

Депутати от комисията не се съгласиха с регистрираните триумфи. Георги Андреев от Българска социалистическа партия съобщи, че пазаруването на гласове е в ромските секции. " Знае се къде се купуват. Трябва на най-малко да бъде сведено ", сподели Андреев. Според него Министерство на вътрешните работи разполага с аналитични служби и би трябвало да работи за предварителна защита на търговията с гласове.

Валентин Касабов (НФСБ) даде образец със с. Буковлък, където има две секции, а Държавно стопанско предприятие е взело 226 гласа в едната секция и 470 в другата. " Това е единствено дребна част от действителността. Върви се към ескалация ", сподели Касабов

Маринов им отговори, че с цел да предприеме дейности Министерство на вътрешните работи би трябвало да има сигнали и данни за пазаруване на гласове. " Не може по хипотеза да считаме, че Министерство на вътрешните работи има отношение към изборни резултати ".

По-рано през днешния ден водачът на НФСБ Валери Симеонов сподели, че всички огромни партии са купували гласове.

Явор Божанков от Българска социалистическа партия също изрази подозрение, че огромният брой преференции дадени за претенденти за евродепутати от ГЕРБ в дребни секции са метод по който се броят купени или следени гласове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР