С 41% повече е стойността на реализираната в чужбина българска

...
С 41% повече е стойността на реализираната в чужбина българска
Коментари Харесай

Износът расте с 41% през първата половина на годината

С 41% повече е цената на осъществената в чужбина българска продукция през първата половина на годината по отношение на същия интервал на 2021 година През шестте месеца до юни от страната са изнесени артикули за над 45.7 милиарда лева, демонстрират предварителни данни на националната статистика. Експортът към европейските пазари пораства по-бързо, в сравнение с към останалите страни, а най-голямо покачване регистрира износът на енергийни запаси. През първите шест месеца цената e с 38% по-висока и по отношение на предкризисната 2019 година

Данните би трябвало да се четат с едно мислено, защото отразяват не количествата на продадените зад граница артикули, а тяхната парична стойност. Добрите резултати значително евентуално се дължат и на по-високите цени. Точни данни за изнасяните размери липсват заради продължаваща през последните месеци актуализация на системата на Национален статистически институт за външната търговия. Наличните показатели за цените на износа обаче демонстрират, че всички категории артикули са поскъпнали през първото тримесечие.

Само в границите на юни изнесената българска продукция е за съвсем 3 милиарда лева, което е растеж от 52% на годишна база. Това е 17-ият следващ месец на повишаване на износа след спада от началото на пандемията. Високите цени към този момент имат по-скоро позитивен резултат за българските експортно насочени компании.
Реклама Към трети страни - растеж на енергийните запаси
Продадените отвън Европейския съюз български артикули през първото полугодие са на стойност 14.7 милиарда лева или с 34% нагоре на годишна база, демонстрират данните на Национален статистически институт. Основни търговски сътрудници на България за интервала са Турция, Сърбия и Съединени американски щати. Значително се е свил експортът към Китай по отношение на предходната година и страната изпада от топ 3. Прави усещане, че износът към Украйна е повишен с 87% на годишна база, като данните демонстрират забележителен скок през юни спрямо предходните месеци. Износът към няколко други страни като Южна Африка, Бразилия и Перу обаче е повишен с още по-бързи темпове.

Енергийните запаси остават най-продаваните отвън Европейски Съюз български артикули, като съставляват над една пета от общия експорт за трети страни. Те са и групата с максимален растеж на годишна база, като цената им е повишена над 3 пъти. В категорията влизат главно горива и електрическа енергия. Големият растеж ненапълно може да се изясни с високите цени на енергоносителите и електричеството. Само през първото тримесечие износната цена на продуктите от тази категория е била с 68% нагоре на годишна база.

За растежа към трети страни способстват още храните, химичните субстанции и машините. Рязко се забавя износът на естествени мазнини, който към май растеше с над 170% на годишна база, до момента в който към юни покачването към този момент е 67%. Експортът на разнообразните подготвени артикули, където съгласно статистическата подредба влизат оръжията и боеприпасите наред с мебели, осветителни тела, дрехи, обувки и други, е една от групите с най-нисък растеж - 8.6%.
Реклама Износът към Европейски Съюз усилва каузи си
През първите шест месеца на европейския пазар е осъществена българска продукция за над 31 милиарда лева, което е нарастване от 44.7% на годишна база. Така за полугодието близо 30 от общите 41% растеж на износа се дължи на страните от Европейски Съюз. Традиционно към две трети от българския износ е за Европейски Съюз, а по отношение на предходната година делът даже леко се повишава поради по-бързия растеж.

По-подробна информация за търговията с Европейски Съюз Национален статистически институт дава с месец обратно. Данните демонстрират, че през първите пет месеца съществени европейски търговски сътрудници на България остават Германия, Румъния и Италия, които купуват съвсем половината от българската продукция с дестинация Европейски Съюз. Расте износът към съвсем всички страни от блока.

През първите пет месеца максимален е делът на продадените в съюза продукти от разнородни материали като кожа, текстил, хартия, метали и други Заради огромния си размер групата има най-силен принос за общото нарастване. Най-голям растеж - съвсем 270% - записва цената на изнесените енергийни запаси - горива и електрическа енергия. За високите резултати способстват още химичните субстанции и разнообразните подготвени артикули.
Свързани публикации Най-големите компании за горива: Луди петролни години 2 август 2022, 12:02 Най-големите енергийни компании: Избухване в доходи и облаги 28 юли 2022, 16:30 Фирмите в индустрията и търговията са оптимисти през юли, само че упованията на строителите се утежняват 28 юли 2022, 13:49 Икономиката на България: Без облаци, само че на хоризонта гърми 15 юли 2022, 06:06 Българска народна банка намали прогнозата си за растежа на стопанската система до 1.9% през тази година 14 юли 2022, 16:08 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР