С 40 процента, спрямо миналата година, са поскъпнали имотите на

...
С 40 процента, спрямо миналата година, са поскъпнали имотите на
Коментари Харесай

С 40% поскъпнаха цените на имотите в Старозагорско

С 40 %, по отношение на предходната година, са поскъпнали парцелите на територията на Стара Загора. Това съобщи пред Радио Стара Загора Бисер Орлов, ръководител на Регионалната конструкция на Национално съдружие " Недвижими парцели " и притежател на една от огромните брокерски компании. 

" Причина за повишаването е увеличеното търсене. А повода за по-голямото търсене пък е в несигурното време и в устрема и желанието на българина да отбрани парите си ", разяснява Орлов. По думите му, най-предпочитани остават по този начин наречените " тристайни жилища ", включващи хол (всекидневна), спалня и кухня. 

Интересен миг, който се следи в този момент на пазара е, че цената за сходни жилища с централна локация се е изравнила с тази на жилища, които се намират в кварталите, като се изключи " Зора "   и " Кольо Ганчев ". Като причина, експертът показва усъвършенстваната инфраструктура, вследствие на което за клиента към този момент е без значение дали парцелът му ще се намира в центъра или в периферията на града. 

" Купуват всевъзможни хора, само че сякаш като профил на най-честия клиент може да се каже, че това са купувачи на възраст сред 30 и 40 години, с положително обучение. В множеството случаи, с изключение на парцела, решаващи за договорката се оказват и прилежащите и общите елементи, за които евентуалните нови притежатели също желаят да са в положително, даже чудесно положение ",  показа Орлов. 

 istock istock

Интересна наклонност във връзка с по този начин наречените " градски парцели " е и фактът, че към този момент се търсят и огромни жилища - с над 70-80 квадратни метра застроена повърхност. Тук, съгласно експерта, нарасналото търсене се изяснява и с пандемията - ограниченията за ограничението й са предиздвикали хората да преоценят цената на пространството.

С 40, даже с 50 %, по отношение на предходната година,  са нарастнали цените и на селските парцели в околните към Стара Загора дребни обитаеми места. 

" Освен обичайните локации  северно от града - като  Борилово, Казанка, Сулица, Пъстрово и др, в този момент клиентите купуват и Могила, Калояновец, Християново ", уточни Орлов. 

Според него да се приказва за балон на цените на недвижимите парцели освен в Стара Загора, само че и в България, не дава отговор на истината. Защото пазарът се дефинира от търсенето. А търсенето сега се дължи на редица условия – ниски лихви по депозитите, неустановеност, висока инфлация и блян на клиента да отбрани от обезценяване парите си.  
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР