С 40 лв. се увеличава заплащането за влязло в сила

...
С 40 лв. се увеличава заплащането за влязло в сила
Коментари Харесай

Увеличават с 40 лв. ТЕЛК решенията, издадени предсрочно

С 40 лева се усилва заплащането за влезнало в действие експертно решение на ТЕЛК по процедура за освидетелстване или преосвидетелстване за определяне на трайно понижена продуктивност, което е направено предварително, и към този момент ще се заплаща по 100 лева Това ще стане, в случай че бъде утвърден планът за промени в Наредба № 3 за медицинските действия отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване, за които Министерство на здравеопазването субсидира лечебни заведения, и за критериите и реда за субсидиране на лечебни заведения, препоръчан за публично разискване.

„ Медицинската експертиза е характерна лекарска активност, която изисква спомагателни знания по използването главно на два нормативни акта – Наредбата за здравната експертиза и Правилника. В тази връзка законодателството планува наложително прекосяване на в началото образование, а по-късно и годишно образование на лекарите, което се организира от Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК). Отделно от това, работещите в ТЕЛК би трябвало да имат знания и умения за работа с Информационната система за надзор на здравната експертиза, за което се организира настрана образование. За този дипломиран труд лекарите в ТЕЛК (тези, които са на главен трудов контракт в комисиите) получават приблизително към 1200 – 1300 лева месечно - заплащане, което е в пъти по-ниско от възнагражденията на лекарите в другите посоки в опазването на здравето “, се споделя в претекстовете към плана.

От Министерство на здравеопазването вършат прилика с работата на лекарите в профилираната извънболнична здравна помощ. „ Ако отправната точка за възнаграждението на труда на последните е заплащането от НЗОК на примитивен медицински обзор от експерт (приблизително 40 лева.), то разходът единствено за активността на една тричленна ТЕЛК (какъвто е изискуемият най-малък състав на комисията при реализиране на експертизата) за една експертиза е почти 120 лева, което е двойно повече от актуалната дотация (60 лева.) за направено предварително експертно решение от ТЕЛК в период два месеца от подаване на заявлението-декларация за освидетелстване/ преосвидетелстване “, се споделя още в претекстовете

Броят на регистрираните експертни решения от ТЕЛК за освидетелстване или преосвидетелстване за определяне на трайно понижена продуктивност, направени предварително за първото полугодие на 2024 година е 35 339 (33% от общия брой). Платената дотация за тях е 2 120 340 лева, при цена за едно експертно решение 60 лева „ В случай, че се резервира същата наклонност за броя на издадените експертни решения от ТЕЛК през второто полугодие на 2024 година, при цена 100 лева за едно експертно решение, за последното тримесечие на годината ще бъдат нужни в допълнение към 710 000 лева “, споделят от Министерството.

От ведомството обаче показват, че в бюджета на Министерство на здравеопазването за 2024 година не са налице благоприятни условия за преструктуриране на разноските за обезпечаването им, заради което се предлага те да бъдат обезпечени посредством преструктуриране на разноските по централния бюджет за 2024 година

Установена е наклонност на увеличение на общия брой издадени решения, в това число и на направените предварително. През 2022 година регистрираните решения са 139 442 бр., а през 2023 година - 183 070 бр., което съставлява растеж от 31,3%. Към 30 юни 2024 година са регистрирани 104 382 бр., като прогнозният брой до края на годината е към 220 000, при което растежът по отношение на 2023 година е към 20%. „ Предвид нараствания брой ТЕЛК в страната при започване на второ полугодие на 2024 година с към 40 комисии (от 70 на 110 ТЕЛК - растеж от 57%) се допуска, че издадените решения в период два месеца ще набъбнат доста, и макар че е мъчно да се предвижда, допусканията са, че през 2025 година към половината от всички решения ще се издават предварително, за което ще бъдат нужни в допълнение 4 400 000 лева единствено за тази категория решения. Следва да се има поради, че в последните години е регистриран дефицит във връзка с утвърждаваните разноски за обезпечаване на здравна експертиза, реализирана от ТЕЛК и разликата е покривана за сметка на спестовност от други действия. “, споделят от Министерството.

Пълния текст на плана и претекстовете към него може да видите  и 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР