С 40 гласа за Общинският съвет на Пловдив гласува декларация,

...
С 40 гласа за Общинският съвет на Пловдив гласува декларация,
Коментари Харесай

Пловдивските общинари си искат все пак Панаира

С 40 гласа " за " Общинският съвет на Пловдив гласоподава декларация, с която се желае акциите в Международния панаир, подарени през 2016 година на Варна, да бъдат предоставени на Пловдив. Вариантите са два - или това да стане безплатно, или против целева дотация от страната в размер на малко над 16 млн. лв..

До изключителната сесия се стигна откакто от партия ГЕРБ събраха подписи за провеждането ѝ единствено за няколко часа. На първите две събрания, свикани в първите работни дни от съветниците от Демократична България, и съветът не събра кворум. Поредната изключителна сесия пристигна, откакто през вчерашния ден в активите на " Пълдин туринвест " АД акциите на Община Варна в Международния панаир. Снощи кметът Здравко Димитров внесе искови молби в Окръжен съд - Пловдив за анулация на взетите решения на Общото заседание на " Пълдин туринвест " от 9 януари т.г. Това се е случило откакто е поискано в телефонен диалог от водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Припомняме, че на Изпълнителната комисия, като се стигна още веднъж до персоналната интервенция на водача.
 Демократична България: Ако Бойко желае да оправи кашата с Панаира, да подреди Варна да върне акциите на страната
Демократична България: Ако Бойко желае да оправи кашата с Панаира, да подреди Варна да върне акциите на страната

Според " Демократична България " ГЕРБ и Българска социалистическа партия се стараели да обслужат Гергов

Две почивки бяха нужни на общинските съветници, с цел да уточняват какво тъкмо да гласи декларацията. В нея бяха обединени предложенията на ГЕРБ и " Демократична България ", оповестява БНР.

Според ръководителя на ГЕРБ Йордан Илиев в случай че страната може да ги даде без пари, дано да дойдат в Община Пловдив. Също по този начин страната може да даде пари и за тези акции.

Веселина Александрова от " Демократична България " изясни, че общинският съвет не може да вземе решение, което да бъде наложително, само че декларацията има значима стойност и тя е отношението на Общински съвет - Пловдив. " Обръщението ни към Бойко Борисов е като ръководител на партия ГЕРБ . Нека бъде по този начин добър да разпореди на своя кмет и съветници във Варна да върнат акциите на страната назад по този начин както са ги получили - безплатно. Това приемане безплатно е пристигнало точно от Бойко Борисов и той е този, който може да се разпореди, тъй като към момента е водач на партия ГЕРБ ".

Георги Колев от Земеделски Съюз " Александър Стамболийски " подсети, че Община Варна е получила 45 млн. лв. за " дупката " плюс акциите в Панаира. По този метод Община Варна е облагодетелствана задоволително от страната и по тази причина не би трябвало да ѝ се дават нови финансови средства.

По време на дебатите Слави Георгиев съобщи, че в случай че на следващия ден Община Варна реши да продаде акциите на Георги Гергов, Община Пловдив няма по какъв начин да спре процеса. Затова той прикани да не се заиграва с публичното мнение, че борбата за Панаира е извоювана.

Декларацията с предложенията на ГЕРБ и " Демократична България " ще се изпрати до Народно заседание, Министерския съвет, кмета на Варна, Общинския съвет на Варна и водачите на всички политически групи .
 Комисия ще нищи Пловдивския панаир и по какъв начин стига до ръцете на Гергов
Комисия ще нищи Пловдивския панаир и по какъв начин стига до ръцете на Гергов

Трябва да бъдат извикани с изключение на Георги Гергов, и лидeрът на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов, само че и основният прокурор Иван Гешев

Междувременно стана ясно, че Окръжният съд в Пловдив спря вписването на нарастването на капитала на " Пълдин туринвест " с варненските акции на Панаира. Определението на съда е по искова молба, подадена от кмета Здравко Димитров. В претекстовете магистратите са показали, че вписването се стопира, тъй като има и втора искова молба, отново от кмета на Пловдив, за анулация на всички решение на акционерите на " Пълдин туринвест " от 9 януари, по която има формирано дело. Произнасянето по него ще реши и проблема с вписването.

През ноември месец предприемачът Георги Гергов,, закупи акциите на община Варна в капитала на " Пълдин туринвест " и от дяловете в Панаира.  Новината се надигна съществено гражданско неодобрение в самия град, което не беше потушено от предлагането на Гергов да подари на общината площт в панаира и там да бъде построена нова опера. Тази скица и това предложение не е ново, откакто

И до този миг не беше ясно обяснено въпросните акции, макар че през 2017 година, при първия опит да бъде прокарана тази скица, Изпълнителната комисия на ГЕРБ и в Министерство на стопанската система.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР