С 40 000 по-малко ще бъдат безплатните противогрипни ваксини за

...
С 40 000 по-малко ще бъдат безплатните противогрипни ваксини за
Коментари Харесай

Държавата отпуска с 40 000 по-малко противогрипни ваксини

С 40 000 по-малко ще бъдат безплатните противогрипни ваксини за възрастните хора у нас през тази есен, обезпечени по линия на Националната стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката. Това демонстрира информация на здравното министерство. За тази година са закупени 190 000 дози, които към този момент се разпределят към кабинетите на персоналните лекари и до 14-ти октомври би трябвало да бъдат налични при всички, декларирали съответните количества. 
Безплатна ваксина против сезонния грип може да си сложи всеки искащ, навършил 65 години, откакто персоналният му доктор съобщи нужните количества и те му бъдат доставени. Тази година противогрипните ваксини са ориентирани против четири варианта: " Виктория ", " Дарвин ", " Австралия " и " Пукет ". Д-р Станислава Крайселска е измежду лекарите в София, които чакат доставка на такива ваксини през идната седмица. Според нея, страната би трябвало да направи стратегия и за работещите в колективи хора, които са под 65 години. Сред нейните пациенти има и такива, които си купуват ваксина против грип:
" Защото те самите не желаят да отсъстват от работа. Особено това е в частните браншове. Те споделят: " Аз не мога да не присъствам и пет дни да изляза от строй. Предпочитам да се имунизирам и да се протектирам ".
По данни на Здравното министерство, в аптечната мрежа има налични противогрипни ваксини за свободна продажба, като за тази година са планувани близо 110 000 дози. От министерството припомнят, че имунизацията против Ковид няма общо с тази против грип, а имунизациите против двата типа вируси могат да бъдат приложени по едно и също време, като единственото изискване е да не се слагат на една и съща ръка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР