С 33 удара на голямата камбана, колкото са годините на

...
С 33 удара на голямата камбана, колкото са годините на
Коментари Харесай

Църквата награди Радев, Първанов, Сакскобургготски и Митрофанова за 120 г. на храма в Шипка

С 33 удара на огромната камбана, колкото са годините на Исус Христос, стартира тържествената света литургия във връзка 120 години от освещаването на храм " Свето Рождество Христово " в Шипка през вчерашния ден. 17- те камбани на храма, излети от 31 тона бронзови гилзи, събрани след боевете на Шипка, огласиха Розовата котловина.

Четирима митрополити, десетки свещеници и два хора - при Старозагорската света митрополия и Руския свети синод, се включиха дружно в богослужението в историческата черква, под която има крипта, съхранила до през днешния ден костите на починалите воини от двата православни народа.

Сред миряните беше и Патриция Графигнатиева, правнучката на дипломата Граф Николай Игнатиев, подписал Санстефанския кротичък контракт и взел участие в инициативния комитет за съграждането на храма, избрал и негово име. Тя дойде от Дания за църковния празник.

" Ще повторя думите на митрополит Методий Кусев, който при освещаването на храма през 1902 година споделя: Този храм е безконечен знак на православната ни религия, вярата и любовта ", уточни в словото си Старозагорският митрополит Киприан. Той напомни за делото на майката на военачалник Скобелев, Олга Скобелева и граф. Николай Игнатиев, основали предприемчив комитет, събрал средства от дарения в Русия за съграждането на Божия дом в памет на героите от Шипченската епопея, отворила пътя за свободата на България преди 144 години.

С почетни плакети " Свети Карп " на Старозагорската митрополия бяха удостоени президентът Румен Радев, президентът Георги Първанов/2002 - 2012/ и Симеон Сакскобургготски, в символ на признателност за съхраняването на храма. Почетни плакети на Старозагорската митрополия бяха присъдени на проф. Мария Нейкова, регионален шеф на Бургас и кмета на Казанлък Галина Стоянова за боголюбива активност за запазването на храма, както и на Елеонора Митрофанова, дипломат на Руската федерация в България.

С тържествената литургия през днешния ден беше подложен край на тридневната стратегия, с която Старозагорската света митрополия означи 120 години от освещаването на храм " Свето Рождество Христово ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР