С 33% ще бъдат облагани свръхпечалбите на производители и преработватели

...
С 33% ще бъдат облагани свръхпечалбите на производители и преработватели
Коментари Харесай

Свръхпечалбите на енергийните компании у нас ще се облагат дъпълнително

С 33% ще бъдат облагани свръхпечалбите на производители и преработватели на горива, а средствата ще бъдат ориентирани за подкрепяне поради високите цени на силата. Това реши на първо четене Бюджетната комисия в Народното събрание, която утвърди промени в Закона за корпоративното облагане.

Парите ще бъдат употребявани за подкрепяне на битовите консуматори за енергийни потребности.

32 сдружения попадат в обсега на измененията, само че 15 от тях нямат облаги, тъй че не могат да бъдат обложени в допълнение

Средствата от облагането на свръхпечалбите ще постъпват до 30 юни, само че могат да бъдат направени и предплатени вноски, съобщи пред медиите заместник-министърът на финансите Людмила Петкова.

" Взимат се за 4-годишен интервал облагите - 2018-а, 2019-а, 2020-а и 2021 година, дефинира се междинна облага - примерно за четирите години междинната облага е 100 единици, усилва се с 20%, което прави 120. И облагата за 2022 година примерно е 200 единици - разликата сред 200 и 120, която 80, се полза с 33% ".

" Дружествата, които добиват недопечен петрол, добиват природен газ, рандеман на въглища, нефтопреработване и произвеждане на кокс, би трябвало да внасят тази краткотрайна солидарна вноска върху свръхпечалбите ", добави Петкова.

Очакваните приходи са към 82 милиона лв. и ще бъдат управлявани от Националната организация за приходите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР