С 33% са нараснали изкупните цени на млякото у нас

...
С 33% са нараснали изкупните цени на млякото у нас
Коментари Харесай

Вносът на украинско мляко подбива цените на българските производители

С 33% са нарастнали изкупните цени на млякото у нас за предходната година

Повишените индустриални разноски, които се допълват и с натиска за сваляне на изкупните цени на млякото, са провокациите пред млечния бранш, които държат на сериозни нива рентабилността му. Това излиза наяве от месечния разбор за февруари на САРА – Център за стопански разбори на селското стопанство.

С 33% са нарастнали изкупните цени на млякото у нас за предходната година, оповестява.

Вносът на краве мляко от Украйна през последния месец оказва забележим напън върху изкупните цени на суровината от страна на млекопреработвателите. Предлагането на изкупни цени под 1 лв/кг обаче заплашва намирането на задоволително мляко за преправка, безапелационни са анализаторите от САРА.

Очаква се през тази година производството на мляко в страната да спадне с към 2% до 890 хиляди кг спрямо 2022 година. Производството на краве мляко за 2023 година се прави оценка на 790 хиляди кг, а овчето на 65 хиляди кг.

Обемът на изкупеното мляко в Европейски Съюз за предходната година не е намалял, сочи европейската агростатистика. В същото време кривата на междинната изкупна цена за кг мляко понижава за целия Европейски Съюз. През декември с 1%, като за януари още веднъж до 0,57 евро/кг. Изкупната цена на краве мляко на Спот пазара Лоди в Италия през февруари продължава низходящия тренд до равнище 0,52 евро/кг.

При млечните артикули има повишаване при обезмаслено изсъхнало мляко с 2,7%, маслото – с 0,6%.

Междувременно стана ясно, че се търси метод Европейска комисия да се намеси на пазара на мляко за да ограничи производството и да спре натиска върху цените от комерсиалните вериги, с цел да не бъдат прекомерно ниски приходите на производителите. През пролетта и лятото производството ще продължи да пораства, което в допълнение ще оказва напън върху цените и респективно ще заплашва съществуването на доста от млечните ферми.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР