С 300,8 милиарда барела латиноамериканската държава е категоричен лидер, следвана

...
С 300,8 милиарда барела латиноамериканската държава е категоричен лидер, следвана
Коментари Харесай

Как черното злато може да доведе до икономическа разруха

С 300,8 милиарда барела латиноамериканската страна е безапелационен водач, следвана от Саудитска Арабия с 266,7 милиарда барела и Канада със 169,7 милиарда барела.

Колкото и парадоксално да звучи, само че тази година Венецуела бе оповестена в частична несъстоятелност, а нейната петролна компания Петролеос де Венесуела (PDVSA) също изпадна в непълен банкрут, тъй като не съблюдава периодите по вноските по теглените заеми.

Дълги години, с помощта на петрола, Венецуела живееше добре. Столицата й Каракас бе преуспяващ мегаполис. Черното злато течеше, лишавайки венецуелските управляващи от претекст да поставят старания за модернизиране на рафинериите, за възстановяване на инфраструктурата и диверсифициране на стопанската система, станала толкоз подвластна от петрола, че при внезапното поевтиняване на суровината през 2014 година, когато цените се сринаха под 40 $ за барел, страната изпадна в тежка икономическа и политическа рецесия, от която не може да излезе и до момента.

Друг абсурд е, че банкрутът на Петролеос де Венесуела пристигна, тъкмо когато котировките на петрола потеглиха устойчиво нагоре - от минимума си от 43,9 $ до над 65 $ за барел към средата на декември за сорта Брент.
През отминаващата година рецесията във Венецуела се изостри внезапно. През пролетта жителите на Венецуела, членка на ОПЕК, се редяха на опашки за бензин.
Опашките се извиха даже в Каракас, което бе извънредно. "Не мога да намеря на никое място бензин 95, а ние сме страна, която добива нефт! Това е покъртително ", разяснява гражданин на Алтамира, един от заможните квартали на Каракас.

Висенето по опашки вгорчи живота на 30-милионното население на Венецуела, което към този момент така и така бе насила да чака с часове за дефицитни храни и медикаменти.

Новото управление на държавната петролна компания Петролеос де Венесуела, което смени предходното, упрекнато в корупция, оправда недостига с проблеми с вътрешните доставки и се ангажира скоро да бъде открито решение на казуса.

Венецуела стана и сцена на "хлебни войни "

Стигна се до арести на пекари, тъй като правели сладкиши в нарушаване на наредбите брашното да се употребява единствено за самун. Социалистическото държавно управление на президента Николас Мадуро заплаши да поеме ръководството на пекарните в столицата като част от новата борба на властта против "икономическата експанзия на капитализма ".

Управляващата социалистическа партия разгласи, че предприемачи, симпатизиращи на опозицията, саботират стопанската система на страната, запасявайки се с артикули и завишавайки цените.

"Тези, които стоят зад "хлебната война " ще си платят и не им позволявайте по-късно да споделят, че това е политическо гонене, " предизвести Мадуро.
Според критици на Мадуро обаче държавното управление е отговорно за продължаващата несполучлива ценова политика и валутен надзор, който задушава стопанска система.
При митингите, проведени от опозиционните сили във Венецуела от април до юли бяха убити над 100 души. Съединени американски щати и Европейски Съюз постановиха наказания на Венецуела поради репресиите.

Цените в страната се устремиха неудържимо нагоре. Правителството, което се оказа некомпетентно да изправи на крайници стопанската система на Венецуела, реши да не афишира публични данни за инфлацията, която в действителност е плашеща. В края на 2016 година тя доближи 525 %. Международният валутен фонд предвижда хиперинфлация във Венецуела от над 2300 % през 2018 година.

"Най-добрият метод да се оправим с бедността е да дадем власт на бедните "

Това гласи голям афиш в Каракас, подписан с името на някогашния президент Уго Чавес, който умря през 2013 година. А бедните във Венецуела в никакъв случай не са били толкоз доста и толкоз небогати, само че и за този индикатор няма налични публични данни. Според проучване на трите водещи държавни и частни университета в Каракас в беднотия живеят 82 % от семействата.

Само че виновниците за бедността във Венецуела не я изпитват на гърба си.
Дъщерята на Уго Чавес стана най-богатата жена в страната. Мария Габриела Чавес има 4,2 милиарда $ или 3,7 милиарда евро и множеството от тези пари са по сметки в Съединени американски щати и Андора.

Според източници на френския в. "Либерасион " венецуелската "буржоазия " е отклонила 850 милиарда $ от петролните доходи за лична приложимост, а част от тези пари са в банкови сметки в Съединени американски щати, идеологическия зложелател номер едно. В тази сума не влизат потоците от наркодолари.

Испанският вестник "А Бе Се " писа, че при ръководството на Чавес двете му дъщери са харчили приблизително по 730 000 евро на ден, а в. "Комерсио " твърди, че щерките на умрелия държавен глава, дружно с дъщерята на Мадуро, са коствали 3,6 милиона $ (близо 3,2 милиона евро) на Венецуела всеки ден през 2014 година.

Мария Габриела Чавес не е единствената милиардерка от най-близкото обграждане на починалия президент. Финансовият министър на страната от 2007 до 2010 година Алехандро Андраде, съгласно следствие на Ерве Фалсиани, който стои зад по този начин наречения SwissLeaks, е разкрил сметка в банката Ейч Ес Би Си (HSBC) в Швейцария и е подал в нея 11,2 милиарда $ или близо 9,9 милиарда евро.

В същото време съгласно данни на Икономическата комисия за Латинска Америка и Карибския басейн през 2016 година външният дълг на Венецуела е достигнал 132,15 милиарда $. През ноември рейтинговата организация Фич (Fitch) намали оценката си за платежоспособността на Венецуела в задгранична валута от С (лат. буква) до RD (Restricted Default - стеснен фалит). Мотивът й за това решение бе неспазването на периодите за погашение на 200 милиона $ по дългови бумаги на страната. Стандард енд Пуърс (S&P Global Ratings) разгласи Венецуела в непълен дефолт по същата причина и намали оценката си по дълготрайните излъчвания във валута на страната до SD (лат. букви - непълен дефолт).

В началото на декември Стандард енд Пуърс още веднъж разгласи Венецуела в дефолт поради несъблюдение на две заплащания по облигации на обща стойност 183 милиона $. Според рейтинговата организация има възможност Венецуела още веднъж да изпадне в несъстоятелност през идващите три месеца.

Как се оправят други огромни производители.

Саудитска Арабия

Саудитска Арабия, която през 2011 година реализира рекорден бюджетен остатък от 81 милиарда $, бе принудена да редуцира доста великодушните държавни дотации. Кралството създаде проект, наименуван "Визия 2030 ", чийто създател е престолонаследникът принц Мохамед бин Салман. Планът планува приватизация на част от най-голямата в света петролна компания Сауди Арамко (Saudi Aramco), диверсифициране на стопанската система на страната, редуциране на зависимостта от петролните приходи, а също вложения в планове в енергетиката, инфраструктурата и технологиите по целия свят.

Рияд притегли през тази есен 9 милиарда $ от първата си емисия на ислямски облигации (сукук), с цел да понижи натиска върху валутните запаси на страната. През октомври кралството за първи път се обърна към обичайния международен пазар на дългови бумаги, като събра 17,5 милиарда $ от облигации.
Саудитска Арабия продаде облигации на локалния пазар и посегна на насъбраните валутни запаси, с цел да поддържа промените в стопанската система си и да се оправи с бюджетния недостиг, провокиран от срутва на приходите от нефт след 2014 година. Тази година бюджетният недостиг се чака да бъде 53 милиарда. Саудитската компания Джадуа (Jadwa) показва, че валутните запаси на кралството, в това число скъпи бумаги, банкови депозити и злато, са спаднали до съвсем шестгодишен най-малко. През февруари запасите бяха на ниво 514 милиарда $, което е с 10 милиарда $ по-малко по отношение на предходния месец и най-ниското ниво от август 2011 година, показва Джадуа.

Норвегия

Норвегия е най-големият производител на нефт и природен газ в Западна Европа. Тя усили суверенния си фонд, попълван от приходите от въглеводородите, до 1 трилион $ през септември тази година. Този фонд, който е най-големият в света, влага в задгранични акции, облигации и недвижимо имущество в общо 77 страни. Почти две трети от активите в края на второто тримесечие са били в акции на 9000 компании, което значи надзор на фонда върху 1,3 % от всички международно листвани акции. Населението на Норвегия от 5,3 милиона души е по-малко от 0,1 на 100 от общия брой на жителите на планетата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР