С 30 на сто да се вдигнат заплатите на работещите

...
С 30 на сто да се вдигнат заплатите на работещите
Коментари Харесай

Синдикатите искат 30% ръст на заплатите в транспорта на София

С 30 на 100 да се вдигнат заплатите на работещите в общинските транспортни сдружения на София желаеха от КТ " Подкрепа ". Предложението е това да стане от 1 януари 2023 година и е било разисквано преди ден от синдикалните организации в Центъра за градска подвижност, " Столичен автотранспорт ", " Столичен електротранспорт " и " Метрополитен " взаимно с управлението на синдиката. Структурите в четирите общински транспортни сдружения декларират и подготвеност за протестни и протестни дейности, в случай че не бъдат изпълнени техните претенции.

Федерацията на транспортните служащи към синдиката упорства за привикване на съвет за обществено съдействие по превоза в Столичната община, с цел да стартират договаряния за подписване на съглашение за нарастване на работните заплати. Оттам са пратили писмо до зам.-кмета по превоз Кристиан Кръстев и оферират съветът да се състои сред 17 и 21 октомври. Очаква се федерацията да даде и мнението си какви средства ще би трябвало да бъдат заложени и признати в бюджета на общината. 

От " Подкрепа " оповестиха и настояването си за нарастване на заплатите в Агенцията по геодезия, картография и кадастър с 20 на 100 от 1 октомври. Работещите в структурата ще проведат едночасова предупредителна стачка през днешния ден от 10 часа.

Лидерът на Синдиката на административните чиновници в " Подкрепа " Кремена Атанасова съобщи, че за нарастването са нужни 600 000 лв., които могат да се обезпечат с разпореждане на държавното управление.

" Заплатите на експерти като инженери, геодезисти, архитекти са под 1000 лв. бруто или те получават чисто към 800-900 лв.. Текучеството е голямо, като ежемесечно има по 5 или 10 заявки за овакантяване от служащи и чиновници, а не могат да бъдат привлечени млади фрагменти ", уточни Атанасова.

По данни на синдиката близо 90% от всички 400 работещи в структурите на организацията в цялата страна ще се включат в стачните дейности и ще спрат работа за един час.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР