С 256 млн. лв. ще се закупят 20 електромотрисни влака

...
С 256 млн. лв. ще се закупят 20 електромотрисни влака
Коментари Харесай

БДЖ купува 20 нови мотриси

С 256 млн. лева ще се закупят 20 електромотрисни влака за БДЖ за междинни и дълги дистанции. Парите ще дойдат от План за възобновяване и резистентност, който би трябвало да бъде признат до идната година и да влага 12 милиарда лева в стопанската система до 2026 година Това заяви транспортният министър Росен Желязков по време на на онлайн полемика на евродепутата Андрей Новаков.

До 2024 година, когато следва либерализация на жп превоза при пътническите транспорти, БДЖ би трябвало да е възобновила 50 на 100 от тяговия си състав, разгласи още Желязков. 30 на 100 е намалял броя на пътуващите с железниците през миналата година, само че от държавният транспортьор считат, че ще пътуванията ще се възстановят на равнища от 2019 година до края на 2021 година Ето за какво се работи за нарастване на скоростта по направленията, които са ремонтирани. Както и за обезпечаване на улеснения като интернет във вагоните и за транспорт на колела, заяви ръководителят на Съвета на шефовете на " Холдинг БДЖ " Григори Григоров.

Националните планове по Плана би трябвало да са ясни до края на април т.г. Три са плановете на Национална компания " Железопътна инфраструктура ". Те са на обща стойност 729 млн. лева, оповестява " Монитор "

Първият план е за цифровизация в железопътния превоз посредством рационализация на системите за сигурност и енергийната успеваемост по TEN-T мрежата на стойност 267.7 млн. лева Той планува система за мониторинг и надзор на влаковете, фотоволтаични централи за произвеждане на ток в региона на гарите, LED осветяване за 120 жп гари и спирки, оптична кабелна мрежа и цифрова телекомуникационна инсталация в сектора София - Карлово – Филипово, разгласи още министърът.

Вторият план е за преустрояване и рехабилитация на основни гарови комплекси, като Мездра и Червен бряг и създаване на интермодален терминал Горна Оряховица за 188 млн. лева А третият - за рационализация на 20 тягови подстанции и 51 секционни постове по TEN-T мрежата с създаване на система за телеуправление и телесигнализация SCADA на стойност 273.2 млн. лева

Приоритетно е развиването на Северна България, по тази причина и плановете развиват жп инфраструктурата в този район, изясни още Желязков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР