С 255 гласа за, 7 въздържали се и без нито

...
С 255 гласа за, 7 въздържали се и без нито
Коментари Харесай

ПЕС избра своя нов президент Стефан Льовен

С 255 гласа " за, 7 " въздържали се " и без нито един глас " срещу " Партията на европейските социалисти избра своя нов президент Стефан Льовен, който ще води партията до идващия избирателен конгрес на лявото политическо семейство в Европа.

Стефан Льовен е някогашен министър председател на Швеция от 2014 до 2021 година

Пред делегатите Стефан Льовен прикани Партията на европейските социалисти да работят дружно за изборна победа на изборите за Европейски парламент през 2024 година:

" Ние знаем, че имаме силата, концепциите, визията и опита, и толкоз доста хора, които да се борят Партията на европейските социалисти да бъде първа политическа мощ на идващите европейски избори. Благодаря за това голямо доверие и ще работя доста старателно дружно с вас, с цел да го реализираме дружно. “

Сергей Станишев подари на своя правоприемник Стефан Льовен щафетна палка и му пожела победа на идващите избори за Европейския парламент.

По време на конгреса си в Берлин Партията на европейските социалисти поддържа без " срещу " и " въздържал се " резолюция, в която се показва безапелационна поддръжка за участието на България в Шенген. С документа се предлага огромен Европейски пакт за налична сила и обществена отбрана.

С резолюцията европейските социалисти показват безапелационната си позиция, че България, Румъния и Хърватия би трябвало да бъдат признати за пълноправни членове на Шенгенското пространство, освен това без отсрочване.

По отношение на войната в Украйна социалистите осъждат съветската експанзия и показват взаимност с украинския народ, като декларират, че отрицателните последствия и цената от спора не би трябвало да бъдат плащани от най-бедните. Затова от ПЕС оферират и Европейски закон за бедността.

Като отговор на рецесията оферират Европейски пакт за налична сила и обществена кохезия за отбрана на европейските жители и тяхната покупателна дарба.

В Резолюцията упорстват за гарантиране на енергийна сигурност посредством надеждни и налични снабдители, проверка и контролиране на енергийния пазар, с цел да се пресичат спекулации на пазара.

Делегатите от Българска социалистическа партия не участваха в гласуването.

Пред " Хоризонт " представители на делегацията на Българска социалистическа партия в Берлин оповестиха, че са се съобразили с дадения от Изпълнителното бюро мандат за метода на гласоподаване.

Кристиан Вигенин уточни:

" Вътре има доста хубави неща, само че има и тези три, които са проблем – за глобите против Русия, военна помощ за Украйна и Истанбулската спогодба не са обвързващи за нас. Затова, с цел да не сме въздържали се или срещу просто не участваме. Приемаме по принцип резолюцията като текст ".

По отношение на новоизбрания президент на ПЕС Стефан Льовен Вигенин съобщи:

" Тепърва ще мислим за него, по принцип е положително решение, тъй като въпреки всичко е човек с опит, ръководител на една от водещите партии, министър-председател на една от най-социалните страни в Европа. Поне ние ще се опитаме да работим интензивно с ПЕС, с него персонално, само че да забележим по какъв начин ще провежда работата на партията ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР