С 23 кучета разполага Планинската спасителна служба, в най-трудния район

...
С 23 кучета разполага Планинската спасителна служба, в най-трудния район
Коментари Харесай

Спасителното куче е член на семейството до края на дните си

С 23 кучета разполага Планинската избавителна работа, в най-трудния регион в страната – този на отрядите в Банско, Разлог и Добринище, работят девет. Четириногите се образоват да избавят затрупани от лавини, изгубили се туристи и затрупани при трусове.

В ПСС-Банско има пет кучета, три от тях оперативни, водачи на Норд и Пирин са спасителите Атанас Уков и Благовест Обецанов, с които беседва кореспондентът на БГНЕС за района Божидар Стоилов.

„ Към българската Планинска избавителна работа, която е към БЧК, има група за избавяне с кучета. Групата четириноги спасители наброява 23 кучета, половината от тях са оперативни-подготвени и подготвени да работят на терен. Така квалифицираните избавителни кучета са ситуирани в отрядите в страната, най-вече в планинските региони. В региона на Банско, Разлог и Добринище има общо девет избавителни кучета, като всяко от тях образува двойка със своя лидер ”, сподели Благовест Обецанов.

„ Преди да изберем бъдещото избавително куче от кучилото, би трябвало да проследим родословието и най-много работните качества на родителите му – по какъв начин са се справили с другите дисциплини и дали опциите им са удачни да ги използваме при работа в планината.

След откриването на подобаващото кученце от кучилото има механизъм за асортимент на съответния образец, който ще ни прави най-добре работа. Тъй като както хората, кучетата също имат темперамент, метод на мислене и така нататък, ние желаеме да подберем най-работливите от тях ”, добави Атанас Уков.

Според Благовест групата за избавяне с кучета се образоват основно в три посоки: Първо при лавинни несгоди, когато се търсят затупани хора. Второто – при изгубени хора в планината и третото направление – при бедствия, повреди и произшествия. В последния случай се търсят затрупани хора под отломки, които са в резултат на трусове или други естествени бедствия.

„ Когато едно куче доближи неработоспособна възраст или по някакъв метод се разболее, то остава да живее при лидера, службата се грижи за него до последния му ден. Просто не ги оставаме на произвола на ориста! Едно от главните неща е, че когато се взема куче, то става член от фамилията. То не е движимост, която да кажем съблечем и захвърлим, а живо създание, изискващо ежедневни грижи ”, безапелационен е Обецанов.

Според него макар новите технологии за подаване на сигнал при затрупване, най-вече от лавини, кучето продължава да е нужно, то се е потвърдило във времето. Кучето оказва помощ за попречване и разкриване при случай със затрупани хора, които нямат така наречен „ ПИПС ”-ове.

„ За планинския избавител кучето е другар и част от фамилията, то не го ли одобри, то няма да може да работи на терен. Чак по-късно е асистент и избавител ”, сподели още планинският избавител.

Районът на Банско, Разлог и Добринище е един от най-трудните в страната.

Кучето на Благовест се споделя Пирин, то е на 6 години, а на Атанас – Норд, е на седемгодишна възраст. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР