С 223 гласа за“ и 205 против“ Камарата на представителите

...
С 223 гласа за“ и 205 против“ Камарата на представителите
Коментари Харесай

Камарата на представителите призова Пенс да отстрани Тръмп от президентския пост

С 223 гласа „ за “ и 205 „ срещу “ Камарата на представителите на Съединени американски щати одобри резолюция за премахване на президента Доналд Тръмп посредством 25-ата корекция на Конституцията след щурма на Капитолия предходната седмица.

Това обаче изисква вицепрезидентът Майк Пенс да упражни своето конституционно право да разгласи президента за неспособен да извършва отговорностите си – нещо, което той към този момент отхвърли да направи в писмо до председателката на долната камара на Конгреса, Нанси Пелоси.

„ 25-ата корекция не е средство за наказване или узурпиране. Позоваването на 25-ата корекция по подобен метод ще сътвори ужасяващ казус “, написа Пенс в изказването си и приканва депутатите и сенаторите да заобикалят дейности, които могат в допълнение да разделят „ пристрастеностите на момента “.

Документът, импортиран от демократа Джейми Раскин, приканва вицепрезидентът „ неотложно да употребява пълномощията си, според раздел 4 от 25-ата корекция за привикване и активизиране на основните чиновници от изпълнителните отдели, с цел да разгласи, че президентът не е в положение сполучливо да извършва отговорностите и пълномощията на неговия офис “.

Подкрепата си за премахване на Тръмп изрази и лидерката на републиканците Лиз Чейни, а един народен представител от нейната партия – Адам Кинзингер от Илинойс гласоподава в интерес на резолюцията дружно с всички 222-ма представители на Демократическата партия, които се борят за втори импийчмънт на президента в границите на мандата му, този път за „ подбудителство към принуждение “. Според CNN пред свои сътрудници Чейни е декларирала, че гласуването за импийчмънт е „ избор на съвестта “.

„ Фактите са доста ясни – президентът прикани за тази подмолна офанзива. Отстраняването му е невиждано деяние, само че е належащо, тъй като е невиждан миг в историята “, сподели Нанси Пелоси по време на пленарното съвещание на Камарата на представителите, представена от „ Политико “.

Във вторник вечер тя разгласи имената на депутатите от Демократическата партия, които ще служат като мениджъри на импийчмънта. Сред тях е Джейми Раскин, който ще е водещ управител.

Възможни са още безредици

Петима души починаха по време на щурма на Капитолия на 6 януари, а през вчерашния ден от Федералното бюро за следствие предизвестиха за вероятни въоръжени митинги във всички 50 американски щата, както и в столицата Вашингтон, окръг Колумбия, в дните преди встъпването в служба на Джо Байдън на 20 януари. Затова и минимум 10 хиляди чиновници на Националната армия ще бъдат мобилизирани за инаугурацията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР