С 221 гласа „ЗА делегатите на събора упълномощиха представители на

...
С 221 гласа „ЗА делегатите на събора упълномощиха представители на
Коментари Харесай

Лекарският събор даде мандат на ръководството да преподпише рамковия договор

С 221 гласа „ ЗА " делегатите на събора упълномощиха представители на УС на БЛС да преподпишат анекс към НРД за 2018 година Гласувана беше и декларация за устойчива и действителна политика в опазването на здравето. По време на договарянията БЛС ще упорства по най-бързият метод да се контракти нарастване на недофинан-сираните клинични пътеки за лекуване на деца, бременни и в региона на улмологията.
В декларацията се споделя: „ Ние, българските лекари, с паника следим поредицата от митинги в страната. БЛС се солидализира с изказаните от нашите сътрудници - педиатри от Специализираната болница по детски заболявания " Проф. доктор Иван Митев " проблеми. Те могат и би трябвало да бъдат решени посредством повишение на цените на КП в болничната помощ и посредством повишение на цените на медицинските действия и капитацията в извънболничната. По-най бързият метод би трябвало да се контракти нарастване на недофинансираните
клинични пътеки за лекуване на деца, бременни и в региона на пулмологията. Необходими са ограничения, които да основат устойчива и действителна политика. "
Ето за какво БЛС упорства в незабавен порядък да бъдат подхванати следните дейности:
1. Да отпаднат лимитите за броя кревати по клиники в Педиатрията. Ограничението да е общо за броя кревати за педиатричните лечебни заведения и отделения.
2. БЛС упорства за увеличение на цените на педиатричните клинични пътеки от 1-во до 3-то равнище още в границите на в този момент настоящия Анекс към НРД 2018, като за тази цел се употребява запаса на НЗОК.
3. Въвеждане на потребителска такса за обзор на дете, която да бъде поета от страната.
4. Да се провиснал спомагателни средства в размер на 6 % от запаса на НЗОК, които да се употребяват за доболнична помощ още в границите на в този момент настоящия Анекс към НРД 2018.
5. Изплащане на така наречен „ надлимитна активност " на лечебните заведения на стойност 153 млн. лева с икономии осъществени от бюджета за болничната помощ за 2019 година
6. Достойно възнаграждение за всички работещи в здравния бранш, което да се осъществя посредством действително остойностяване на труда на медицинските експерти

Приети бяха и промени в устава на съсловната организация, като за първи път гласуването беше машинно и разреши експедитивност и бързина при вота. „ Край на урните и опашките при избор на нови управления в БЛС ", разяснява доктор Иван Маджаров. Сред признатите промени в устава са
отпадането на Акредитационния съвет, който беше основан в края на 2012 година Запазва се настоящето възнаграждение и конструкция на управление на съюза от ръководител, двама зам-председатели и основен секретар. Не се одобри предлагането заемащите платени длъжности в УС на БЛС да нямат право да заемат и служба шеф на общински и частни ДКЦ и Медицински центрове. Според признатите промени в устава БЛС към този момент ще издава печатен и/или електронен орган.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР