С 20 % се повишава таксата за асансьорна поддръжка от

...
С 20 % се повишава таксата за асансьорна поддръжка от
Коментари Харесай

С 20% скача таксата за асансьор в Русе

С 20 % се покачва таксата за асансьорна поддръжка от 1 януари. За това предизвестяват компаниите за професионални домоуправители в Русе. Причината е нарастването на тока, както и дефицита на сервизни техници.

Три хиляди са асансьорите в Русе. За поддръжката им ще плащаме сред 15 и 50 лева повече. Колко тъкмо - зависи както от размера на асансьора, по този начин и от броя етажи в жилищната постройка.

" Повишаването на таксите най-вече ще засегне огромните блокове, като този 15-етажен, където има два асансьора огромен и дребен. Съответно таксата на по-големия ще е по-висока, а таксата на дребния – по-ниска. Все още не сме получили анексите, само че се допуска, че за тези двата повишаването ще е към стотина лв.. Отделно се заплащат ток за асансьор, настрана се заплащат всички други консумативи, които са нужни оборудването да работи ", съобщи Диян Илиев, професионален домоуправител.

Поскъпването ще засегне към 80% от хората, които живеят в блокове.

" Много хора са в чужбина, което значи, че те не употребяват асансьор и надлежно сумата от самата такса се разпределя върху по-малък брой хора. Тоест ще се усили сумата доста повече за тях, тези, които живеят, в сравнение с за всички останали ", добави Диян Илиев.

Увеличението ще се отрази и на месечната такса, която семействата заплащат за цялостното обслужване на етажната благосъстоятелност.

А живеещите в един от входовете на блок 213 в русенския квартал " Чародейка " още преди три години вземат решение да заключат асансьора и да вървят пешком. Не всички обаче могат да си го разрешат.

Освен повишаването на горивата и електрическата енергия, върху новата цена на асансьорната такса въздейства и неналичието на истински аварийни елементи за оборудванията, както и ниското възнаграждение на сервизните техници, споделят от сектора. Спешно се нуждаят от фрагменти, само че искащи няма.

" След 10-15 години ще стане ужасно. В момента междинната възраст е несъмнено 55-60 години на техниците. Да не приказваме, че половината в Русе са пенсионери. Това значи, че не след дълго ще останем без техници в града. Това го подсигурявам. Младите техници в града сега са не повече от 7-8 индивида ", сподели още Мирослав Бъчваров, асансьорен механик.

Затова от сектора упорстват за почтено възнаграждение, което съгласно тях, би трябвало да е над междинното за страната.

Автор: Пламенка Тонева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР