С 20 % по-висок добив от грозде очакваме у нас

...
С 20 % по-висок добив от грозде очакваме у нас
Коментари Харесай

Министър Бозуков: С 20 % по-висок добив от грозде очакваме тази година

С 20 % по-висок рандеман от грозде чакаме у нас тази година. Това съобщи пред публицисти министърът на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков. Той дружно с вицепрезидента на България Илияна Йотова взе участие в гроздобер в лозовия масив на вила „ Мелник ", която се намира в землището на с. Хърсово, община Сандански.
„ 145 хиляди тона винено грозде се чака да бъде прибрано, като от него ще бъдат създадени към 100 млн. литра вино ", заяви земеделският министър. По прогнози гроздовата годишна продукция ще бъде с положителни захарни и качествени индикатори. В допълнение проф. Бозуков уточни, че българското вино е конкурентно и би трябвало да се употребяват всички благоприятни условия за неговата реализация на външния пазар.

Аграрният министър заяви още, че за месеците юни, юли и август от Държавен фонд „ Земеделие " са изплатени близо 12,5 млн. лева на производителите в бранша по другите ограничения на Национална стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш (2019-2023 г.). Браншът се планува да бъде подкрепят и посредством Ковидмерките, за използването на които бе обезпечен финансов запас с актуализацията на бюджета.

Вицепрезидентът на България Илияна Йотова пожела на българските винопроизводители да не престават да съблюдават качеството, с цел да дават отговор на упованията на европейските консуматори. „ Стъпка по стъпка ще удвоим пазарите, такива каквито сме ги имали. Имаме сериозна продукция, остава още малко помощ от страна на страната, с цел да можем да тръгнем по тези пазари ", добави вицепрезидентът Йотова, като посочи и нуждата от по-сериозна и необятна рекламна акция на българското произвеждане.

По време на визитата си министър Бозуков организира среща с представители на сектора, на която разясниха опциите за разширение на пазарите за винопроизводителите, както и целевото подкрепяне на бранша.
В откриването на акцията за гроздобер участваха още регионалният шеф на Благоевград Николай Шушков, отрасловият поземлен заместник-министър Явор Гечев, ръководителят на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски, изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по лозата и виното Красимир Коев, кметският наместник на село Хърсово Розалина Борисова и други. Символични домакини на събитието бяха семейство Зикатанови, притежатели на вила „ Мелник ", които показаха на гостите индустриалните зали, лабораторията, в която изследват виното си и суровините, както и избата, в която съхраняват продукцията си.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР