С 20% по-ниски пенсии ще отпуска НОИ през последното тримесечие

...
С 20% по-ниски пенсии ще отпуска НОИ през последното тримесечие
Коментари Харесай

По-ниски пенсии за новите пенсионери в края на следвашата година


С 20% по-ниски пенсии ще отпуска Национален осигурителен институт през последното тримесечие на 2021 година, сочат анализите и прогнозите на Държавното публично обезпечаване, оповестява БНР.

Тогава дамите, родени при започване на 1960 година, които ще би трябвало да се пенсионират, ще получат втора пенсия от частните пенсионни сдружения.

Очаква се по същата причина през 2040 година Национален осигурителен институт да отпуска с до 25% по- ниски пенсии.

Изчисленията на осигурителния институт са направени при хипотезата, че 100% от обезпечените, родени след 31 декември 1959 година, ще продължат да се обезпечават в двата стълба.

Това значи, че коефициентът на заменяне на пенсията от Национален осигурителен институт към прихода, получаван преди този момент ще понижава и ще се задържи на към 34-35% до края на 2030 година. Сега този коефициент е 42 на 100.

Възможността за прекачване на обезпечаването напълно към Национален осигурителен институт ще оказва удобно въздействие върху коефициента на заменяне на прихода от първия дирек за хората, които ще изберат обезпечаване единствено в Национален осигурителен институт.

За тях междинният брутен коефициент на заменяне ще бъде с към 10-процентни пункта по-висок.

По-ниските пенсии, които Национален осигурителен институт ще отпуска след 2021 година за хората, които ще изберат да не престават да се обезпечават и в частните фондове, е поради плануваната пропорционална редукция, защото част от общата вноска е била трансферирана към частните пенсионни фондове, определени от хората.

83 на 100 от пенсиите за трудова активност, отпуснати до края на 2019 година, ще се усилят, в случай че от 1-ви януари идната година се направи преизчисление със междинния застрахователен приход за 2019 година. Според плановете на Национален осигурителен институт това би коствало над 3,79 милиарда лв.. Прогнозата е от първия за годината Електронен бюлетин на осигурителната институция.

При този вид на преизчисляване ще подлежат 1,994 милион трудови пенсии. За 1,65 милион от тях ще има доста нарастване, приблизително с 44%, само че то ще коства по 316 милиона лв. месечно повече на бюджета на Национален осигурителен институт. Например, в случай че през декември тази година дадена пенсия е 400 лева, през януари следващата година тя към този момент би била 580 лева. 

Преизчисляването обаче няма да докара до позитивен резултат за повече от 300 хиляди пенсионери, включително са 260 хиляди, които са с доста дребен застрахователен принос. За тях изчислената пенсия е доста ниска, само че получават доплащане от страната до избрания най-малък размер. Положителен резултат няма да усетят и 40 хиляди възрастни, получаващи пенсии над тавана. Те ще продължат да получават до поставеното ограничаване. 

На преизчисляване няма да подлежат към 150 хиляди пенсии, отпуснати за нетрудова активност. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР