С 20 на сто е поскъпнала на годишна база малката

...
С 20 на сто е поскъпнала на годишна база малката
Коментари Харесай

С 20% поскъпна малката потребителска кошница

С 20 на 100 е поскъпнала на годишна база дребната потребителска кошница. Това сподели пред ДУМА икономистът Румен Гълъбинов. Малката кошница включва 100-те най-необходими артикули и услуги.

" През септември се следи ускорено повишаване на цените. Всички сме очевидци, че крайните цени в огромните търговски мрежи са нарастнали с съвсем двуцифрени проценти за съществени хранителни артикули. Освен това нарастват цените на електро- и топлоенергия ", изясни пред Нова телевизия Виолета Иванова от Института за синдикални и обществени проучвания към КНСБ.

До 10% растеж в цените на храните до края на годината предвиждат специалисти, заяви БНР. Според допитване, извършено от консултантска компания, всеобщо хората усещат покачване на цените - 97% от интервюираните на възраст от 18 до 64 години са усетили повишаването най-вече при храните, горивата и разноските за отопление. 78% споделят, че ще лимитират потреблението си на артикули, които не са от първа нужда, ще купуват по-малки количества или ще отсрочат по-големи покупки.

Национален статистически институт регистрира повишение на индустриалните цени през септември с 20% на годишна база. " Повечето браншове от стопанската система регистрират доста нараснали цени, подхранвани от възходящото търсене на артикули и първични материали. Сега има главно индустриална инфлация, а следващата година ще е повече в потребителските цени ", предвижда Гълъбинов.

Експертът чака най-малко 5% инфлация за 2021 година на годишна база. Това е над прогнозите на Министерството на финансите и на интернационалните финансови институции. Гълъбинов счита, че в края на март 2022 година инфлацията може да се увеличи до към 6%. Очаква ни висока инфлация с невисок напредък, съобщи икономистът. " Ако през идната година равнищата на инфлацията са същите както в този момент, а растежът на стопанската система не се е ускорил, ще влезем в стагфлация - когато инфлацията надвишава действителния напредък ", разяснява Глъбинов.

" Всяка инфлация доближава сериозна точка. Това е моментът, след който, без значение от нарастването на получаваните пари, хората могат да купят по-малко артикули и услуги. Хората с закрепени приходи, служащите и чиновниците на заплати доближават сериозната точка на инфлацията незабавно след нейното започване. Държавата също доближава сериозната точка на инфлацията, а това е моментът, в който постъпленията от налози и бюджета нарастват, само че с тях могат да се задоволят все по-малко обществени потребности ", изясни икономистът.

Според Гълъбинов страната би трябвало да продължи да дава незабавна ликвидност на засегнатите от рецесията предприятия и жители. " Нашият главен приоритет би трябвало да е здравето на жителите, само че дружно с това би трябвало да гледаме стопанската система. Много е значимо да се защитят работните места и жизнеспособносттта на компаниите ", предлага специалистът.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР