С 2% би се увеличила цената на тока, ако се

...
С 2% би се увеличила цената на тока, ако се
Коментари Харесай

Теменужка Петкова отказа на миньори да се вдигне цената на въглищата

С 2% би се нараснала цената на тока, в случай че се извърши настояването на миньорите - въглищата от " Мини Марица-Изток " да нарастнат с 15 на 100. Това предвижда енергийният министър Теменужка Петкова след среща със синдикатите, на която не беше реализирано единодушие, заяви БНР.
При това състояние представителите на КТ " Подкрепа " декларират, че ще излязат на митинг във вторник, 24 април. От КНСБ към момента обмислят дали да поддържат митинга. Разговорите ще продължат идната седмица.

Миньорите упорстват да се усили най-малко с 15 % цената на добиваните въглища, с цел да могат мините да бъдат финансово и механически обезпечени.

" Разбирам желанието на сътрудниците за поправяне на цената, само че то би трябвало да се преглежда в подтекста на цялостното положение на енергийната система ", уточни министър Петкова, представена от пресцентъра си. По нейните думи, Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " сега е в затруднено финансово положение заради покачващата се цена на въглеродните излъчвания. През предходната година бяха платени 120 млн. лева за излъчвания, а през тази сумата към този момент е 200 млн. лева Тази наклонност ще продължи, а ТЕЦ-а и мините са неразривно свързани в системата. Евентуално повишаване на въглищата ще утежни в допълнение положението на Топлоелектрическа централа 2, уточни Петкова.

Пред синдикалните организации тя разясни още, че сега в " Мини Марица-изток " ЕАД няма забавени заплати или неизплатени обществени заплащания към чиновниците си, няма и просрочени отговорности към контрагенти. Приходите на сдружението за 2017 година са с 56 млн. лева повече по отношение на 2016 година Към днешна дата средствата по сметките на компанията са 41 млн. лева По предварителни данни се чака сдружението да регистрира минимална облага към 7 млн. лева за 2017 година Инвестиционната стратегия се извършва по отношение на авансово избрания график – следва за нови багери да бъдат вложени 85 млн. лева, твърди Петкова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР