С 16 гласа за Висшият съдебен съвет предлага на президента

...
С 16 гласа за Висшият съдебен съвет предлага на президента
Коментари Харесай

ВСС освободи главния прокурор Иван Гешев

С 16 гласа " за " Висшият правосъден съвет предлага на президента да издаде декрет за освобождение на главния прокурор Иван Гешев от поста. Против отстраняването на Гешев гласоподаваха Олга Керелска, Евгени Иванов, Вероника Имова и Пламен Найденов.

Самият Гешев не участва, защото е в Страсбург. Решението на Пленума ще се изпрати незабавно на президента, заяви правосъдният министър Атанас Славов, който ръководи съвета.

В Съвета бяха импортирани две оферти за предварително преустановяване мандата на Гешев. Миналата седмица едното от тях бе оттеглено от шестимата кадровици, които го насочиха. То беше обвързвано с наличието на израелски специалист на мястото на гърмежа против кортежа на Гешев на 1 май. 

Второто предложение е поради нарушавания на Етичния кодекс, осъществени от обвинител номер 1. На конференция на 15 май той скъса оставката си демонстративно и съобщи, че е " ясно какъв е политическият отпадък в Народното събрание ". 

Първото съвещание на Висш съдебен съвет по отстраняването на Гешев продължи 14 часа. На него бяха изслушани зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, зам.-директорът на Национална следствена служба Ясен Тодоров, Марчела Панталеева, старши специалист Дирекция " Публична връзка " към администрацията на основния прокурор. Днес бе изслушана и зам.-главният прокурор Даниела Машева.

До освобождението на Иван Гешев се стигна, откакто в програмната си тирада още преди да бъде формирано държавно управление сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, Мария Габриел, като претендент тогава за министър-председател съобщи, че първа точка в работата на Министерството на правораздаването ще бъде отстраняването на основния прокурор Иван Гешев.


Източници: " 24 часа ", NOVA, БНР

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР