С 15% са намалели случаите на инсулт по време на

...
С 15% са намалели случаите на инсулт по време на
Коментари Харесай

Най-накрая някой съобщи, че има и позитиви от COVID-19

С 15% са намалели случаите на инсулт по време на пандемията от COVID-19. Това съобщи пред " България Днес " неврологът доцент доктор Росен Калпачки по време на XXI национална среща на фондация МОСТ в Албена.

Предстои този факт да се проучва, само че едно от вероятните пояснения за това е, че заради пандемията болните с леки инсулти не търсят здравна помощ и остават нерегистрирани.

" За страдание, макар този факт ние сме рекордьори и по заболеваемост, и по смъртност в целия свят, освен в Европа. Най-лошото на инсулта е, че не се усеща и доста рядко пациентът може да забележи самичък своите недоволства. Огромна е ролята на фамилията. Симптомите би трябвало да се открият бързо и да се работи ", безапелационен е специалистът, който е създател и началник на водещия у нас Център за лекуване на инсулти към УМБАЛ " Св. Анна ".

Най-ясните признаци на мозъчния удар са накриво лице, усложнен диалект и намаляване на една от двете ръце. Видите ли човек с сходни признаци, не чакайте, а незабавно потърсете помощ.

" Инсултът наподобява извънредно доста на обесване, единствено че на избрана част на мозъка. Слага се примката, която стопира кръвта и кислорода, и мозъкът стартира да се бори. Времето е от основно значение. Колкото по-бързо пациентът пристигна при нас, толкоз по-голям е шансът му за живот. Единствено децата, потърпевши в злополука, са с преимущество пред хората с инсулт. Дори бременните чакат. Иначе няма късмет ", добавя доцент Калпачки.

Междувременно стана ясно, че по време на пандемията българинът е развил антибиотична устойчивост.

" По време на пандемията се мина на съвсем напълно ревизиране и предоставяне на препоръки по телефона. Резултатът е налице. В съпоставяне с Европа по време на COVID-19 България е употребила 8 пъти повече антибиотици за лекуване на вируса, в сравнение с средноевропейските страни ", посочи пред вестника и вирусологът проф. доктор Радка Аргирова.

Тя добави, че по това време са употребявани и необяснимо високо равнище кортикостероиди. Това са лекарства, синтетични аналози на тип хормони, създавани от надбъбречната кора. Действат противовъзпалително, антиалергично и имуносупресивно. Наред с това обаче използването им е обвързвана и с редица затруднения, които не трябва да се пренебрегват.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР