С 147 гласа въздържали се, 17 – против“ и 59

...
С 147 гласа въздържали се, 17 – против“ и 59
Коментари Харесай

Отхвърлиха кандидатурата на проф. Стайкова за управител на НЗОК

С 147 гласа въздържали се, 17 – „ срещу “ и 59 „ за “ народните представители отхвърлиха кандидатурата на проф. Жени Стайкова като шеф на НЗОК. За да бъде определена, тя трябваше да има повече от половината от гласовете на присъстващите.

Припомняме, че проф. Стайкова, която беше кандидатура на Българска социалистическа партия остана единствен претендент, откакто „ Възраждане “ отдръпнаха кандидатурата на Тодор Хинов съвсем незабавно след подаването й, а през днешния ден Иванка Динева, която беше претендент на ГЕРБ, се отдръпна сама.

От Българска социалистическа партия се разгневиха, че претендентът им е останал единствен, само че няма единодушие с останалите партии, да бъде определен. Съответно упрекнаха ПП-ДБ и ГЕРБ в подмолни сделки и побързаха да заявят, че в случай че бъде определена проф. Стайкова, тя ще ревизира опазването на здравето и ще възвърне „ положителната система, която имахме преди промяната и частните лечебни заведения “.

„ Предлагаме проф. Стайкова, която желае най-много да вкара, надзор на харчовете, тъй като ние имаме бюджет от 7 милиарда лв., които някъде потъват и изчезват. Проф. Стайкова е човек, който ще се бори против тази голяма неправда и първо хората в действителност да се лекуват в лечебните заведения, да получават нужните грижи, тъй че да бъдат задоволени, второ да се види действителната стойност на пътеките и да се види къде отиват тези 7 милиарда лв.. Нека излезе някой и да отбрани тази система и да каже какъв брой е било неприятно преди, но никой не желае да го каже ", съобщи от парламентарната естрада Драгомир Стойнев.

Оказва се, че той изцяло е не запомнил по какъв начин преди здравната промяна, пациентите трябваше да си носят всичко за пребиваването си в болница, даже от време на време и медикаментите, както и че лозунгът на огромна част от медиците в соца беше „ цветя и бонбони не пием “. Не е ясно и къде се лекуват той и околните му, само че е ясно, че не знае, че има 12 лечебни заведения в страната, които не са търговски сдружения и които едвам кретат при мизерни условия, по-мизерни от всяко друго държавно лечебно заведение – Психиатричните лечебни заведения. 

Освен прочувствената прослава на системата „ Семашко “, народните представители от Българска социалистическа партия подчертаваха, че техният претендент е чист и некорумпиран, със съвършени знания за ръководство на системата и даже научна активност. Подчертаха обаче и разбирането си, че парите в бюджета за опазване на здравето ги дават те, а хората просто дават здравните си вноски, с цел да прави някой с тях промени.

На финала проф. Жени Стайкова получи думата, с цел да изрази позициите си.

„ Наистина ресурсът е доста огромен, само че той е обществен. Ние сме с доста тежка демографска картина, с водеща заболеваемост на хроничните незаразни заболявания и това като се изключи че единствено по себе си е проблем, е и обвързвано с доста разноски. По тази причина считам, че би трябвало да се даде приоритет на извънболничната – обща и профилирана помощ. Мисля, че имаме консенсус по това. Второто, по което имаме консенсус е в прозрачността, разбора и отчетността, както и при завършването на НЗИС. Другото, което би трябвало да се направи, е намаляването на средствата за медикаментите. Здравето е надпартийно и няма цвят и съм потвърдила, че мога да работя с разнообразни държавни управления “, сподели от парламентарната естрада проф. Стайкова.

Въпреки това тя не получи безапелационното доверие на депутатите, тъй че да бъде определена за шеф на НЗОК.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР