С 13, а не със 17 гласа от членовете на

...
С 13, а не със 17 гласа от членовете на
Коментари Харесай

Съдебната реформа на Крум Зарков: Махат главния прокурор с 13, а не със 17 гласа

С 13, а не със 17 гласа от членовете на Висшия правосъден съвет ще бъде освобождаван предварително основният прокурор. Това плануват промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт. Те са съобразени с последните рекомендации на Венецианската комисия, оповестиха на брифинг правосъдният министър Крум Зарков и заместникът му Емил Дечев.

Предвижда се още шефовете на Върховен касационен съд и Върховен административен съд също да бъдат избирани с 13 гласа, само че при тях е планувано да има и по този начин нареченото двойно болшинство. При него би трябвало да са дали своят вот " за " множеството от членовете на Съдебния съвет от съдийската квота.

Промени има и във връзка с съдията, който ще проверява основният прокурор. Той би трябвало да бъде от наказателната гилдия на Върховен касационен съд от областен или апелативен съд, само че с сан на висш арбитър, който последните 7 години да е работил като углавен. Трябва да бъде обещано авансово единодушие, че е подготвен да бъде включен в листата за искащи да проверяват основния прокурор.

Друго, което се планува е на по-късен стадий да има и арбитър от Върховен касационен съд, който ще управлява проверяващия основния прокурор и ще извършва краткотрайно длъжността зам.-главен прокурор. 

Днес измененията ще бъдат оповестени за публично разискване. Те би трябвало да бъдат признати доникъде на идната година, защото са залегнали в Плана за резистентност.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР