С 13.1% се увеличиха наемите на жилища в Унгария през

...
С 13.1% се увеличиха наемите на жилища в Унгария през
Коментари Харесай

Наемите продължават да растат

С 13.1% се усилиха наемите на жилища в Унгария през миналата година. Само през декември беше регистрирано нарастване от 0.6%, сочат данните на Националния статистически институт на страната. Годишният растеж за Будапеща е 12.7%. През 2021 година на пазара там са оферирани над 100 000 жилища, което е покрай равнището от 2020 година Предлагането бележи растеж в унгарската столица, до момента в който в останалата част на страната то понижава.

През първия месец от новата година жилищата в пет квартала на Будапеща се оферират на най-високи цени. Наем в размер на 675 EUR е нарастване от близо 50% на годишна база, което е исторически връх. През януари междинният месечен наем в унгарската столица е бил 410 EUR на месец, което е с 11% повече по отношение на същия месец на предходната година.

Извън Будапеща, най-скъпи жилища отвън столицата се оферират в Секешфехервар – 385 EUR/мес., което е растеж от 17% на годишна база. Следва Веспрем. Там междинният наем е 360 EUR/мес., а нарастването за година е 8%. Третият най-скъп град е Дебрецен, където жилище може да се наеме приблизително за 330 EUR/мес. Увеличението за година е 20%.

Темповете на повишаване на наемите при жилищата ще се забавят през новата година, предвиждат анализатори. Тенденцията ще засегне столицата и най-известните селски райони, след което пазарът ще се стабилизира, с цел да не изостава от темповете на инфлацията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР