С 125 гласа за депутатите приеха връщането на хартиената бюлетина.

...
С 125 гласа за депутатите приеха връщането на хартиената бюлетина.
Коментари Харесай

Връщат гласуването и с хартиена бюлетина

С 125 гласа " за " депутатите одобриха връщането на хартиената бюлетина. Очаквано, решението бе подкрепено единомислещо от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Получи и един глас от " Български напредък ", е един от левицата се разгласи срещу, заяви " 24 часа ".
Прочетете още
100 бяха гласовете " срещу ". Нито един народен представител не се въздържа.

Над три часа продължиха дебатите за връщането на остарелия способ за гласоподаване. 



Законопроектът планува повишение на доверието на изборния развой. Колеги от ГЕРБ и други партии са изразявали подозрение, по тази причина ние желаеме да въведем цялостна бистрота и че никой " не пипа машините ". Това изясни Божидар Божанов от " Демократична България ".

Идеята да внесем промени в ИК е подбудена от ред аргументи, свързани с явяването на предходните избори. Ние от " Възраждане " предложихме основаването на краткотрайна комисия, която да откри има ли нарушавания. 

На първо място счетаме, че към този момент създанената опция за видеонаблюдение следва да бъде разширена. Не единствено да има непрекъснато видеонаблюдание в деня на гласоподаване, а то да обгръща и броенето на резултате. Само подсещам, че с решение на ЦИК се броят и хартиените изрезки. Ако в тази зала има нова коалиция и бъдат въведени хартиените бюлетини, то това наблядение ще стане наложително. В противоположен случай обществото ще се усъмни, че има операции. Становището ни е и че би трябвало да се промени състава на ЦИК, който да отразява огледално състава на парламентарно показаните партии. Това изясни Петър Петров от " Възраждане ". От партията оферират още контрола на изборния развой да се прави само от ЦИК без помощ от частни компании.

Ние от Политическа партия естествено няма да подкрепим връщането на хартиената бюлетина, като единствено ще посочи някои от по този начин наречените преимущества в кавички на хартията. На първо място - какъв е броят на недействителните бюлетини. През 169 хиляди бяха недействителните бюлетини на изборите през 2017 година, когато се гласуваше единствено на хартия. През април 2020 година той спадна до 86 хиляди. На идващите бяха надлежно 9 и 11 хиляди. Ако това не обосновава гласуването " срещу ", то не знам какво. Това се назовава извънредно огромна непредствавителност. През 2017 година, когато имаме единствено хартиена бюлетина, 87 хиляди са показали " не поддържам никого ". Друг значим акцент е т.нар следен избор. Всички сме пределно наясно, че затварянето в тъмната стаичка, е методът на сформиране на доказателство за избор. Неслучайно когато имаше гласоподаване с хартиена бюлетина данните посочваха доста по-висок подобен в сравнение с последните избори. Трето, грешките в съставянето на протоколите. Иска ми се да загатна и друго - през април 2020 година за 45-ото Народно събрание, което направи гласуването машинно.

Аз, като наследник на фантазьор, ще ви кажа, че вярата в машината, е трогателна. Вие бяхте по този начин добър да изнесете данни за подправени бюлетини, само че имате ли данни какъв брой хора не отидоха да гласоподават поради машините. Искам да ви попитам - вие нали сте либерали? Защо ограничавате хората по какъв начин да гласоподават. Дайте им опция - с гълъби, царевица. Нали желаеме да павишаваме изборната интензивност?, попита Любен Дилов от групата на ГЕРБ-СДС и помоли да му се даде за образец страна от Европейския съюз, в която да се гласоподава единствено с машина.

Г-н Минчев, склонен съм с Вас, само че ще Ви помоля да се върнете още по-назад, когато през 2019 година Българска социалистическа партия бяха още по-сигурни в машинното гласоподаване, сподели Божидар Божанов от Демократична България и добави, че от обединението са предложили гласоподаване и по пощата, само че то не е било признато от ГЕРБ.

Нямам данни какъв брой хора не са отишли да гласоподават поради машините. Защото считам, че хората не ги е боязън от тях. Мисля, че машините към този момент не са проблем за хората, в случай че въобще са били в миналото, уточни Никола Минчев от " Промяната ".

Трябва да насочим вниманието си към хубава осведомителна акция за машинно гласоподаване. Вече всеки възрастен има смарт телефон, с който да приказва с децата и внуците си, избягали от страната поради " положителното " ръководство. Те работят и с банкомати и се оправят с тегленето на пари, изясни Георги Стамов. Той изясни и че намаляването на хартията ще помогне на околната среда и даже направи предложение по какъв начин да се усъвършенства осведомителната акция - с клипове по малкия екран преди и след новините.

Дали могат хората да си теглят пенсията или да приказват по телефона, няма никакво значение в тази ситуация. Хората не отиват да гласоподават с машините, тъй като не ви имат вяра. Искам един от вас да излезе и да ми изясни технология за имитация на вота с хартия, прикани Маноил Манев от ГЕРБ.

Христо Гаджев от ГЕРБ изясни, че и сега се печатат бюлетини в цялостния размер, тъй че аргументът за екологията е недействителен, а казусът при сриването на пощите е бил, че хората не са могли да си изтеглят пенсията.

Има два съществени казуса в това да се гласоподава единствено машинно. Първо - слага възрастов ценз. Има едно цяло потомство българи, и това не са инцидентни хора, а такива, които са с богата политическа просвета, само че се тормозят да бъдат унижени, като отидат и чакат на опашка и да им подвикват. И второ - има една огромна част от българското общество, което не има вяра на машините. Защото комисиите там с с хора, пратени от всички вас партии. Протоколите са драскани, тъй като някой от комисията е споделил, че нещо не е несъмнено и би трябвало да се ревизира, изясни Петър Николов. 

Иван Ченчев от Българска социалистическа партия изиска да се изясни за какво в три области машината е изписала на екрана " Дневникът е фалшифициран ".

Не знам дали си давате сметка, че цялата обосновка, че хората ги е боязън от машините, е засегнатост към вашите гласоподаватели. И Второ - забележителен е този консенсус сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Завиден е. Ние имаме възприятието, че стягате женитба и ще кумува Движение за права и свободи, сподели Йордан Иванов от Демократична България.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР