С 12 на сто повече кандидати за висше в чужбина

...
С 12 на сто повече кандидати за висше в чужбина
Коментари Харесай

Диплома от Австрия за 21 евро на семестър

С 12 на 100 повече претенденти за висше в чужбина през 2023 година
Интересът към Италия пораства с бързи темпове, бъдещите студенти пробват банкет в най-малко две образователни дестинации

Последна година с такса на половина за първокурсници в Нидерландия 

С 12% нараства броят на кандидат-студентите от България, които желаят да учат в чужбина.



Това демонстрира данните в разгара на актуалната акция за банкет в задгранични университети, регистрират от консултантска организация “Интеграл ”. Австрия е измежду любимците на българските зрелостници. Тя се подрежда на трето място след Нидерландия и Германия с 42% интерес от претендентите за висше зад граница през 2023 година Качественото обучение там е и налично. В някои университети се заплаща само административна такса от 21 евро, а на други места има и семестриална от 363 евро, изясни Николай Христанов, специалист “Висше обучение ” пред “Труд news ”.

Нашите претендентите се насочват най-вече към университети в по-големите градове - Виена и Грац. Преобладаващите специалности са “Бизнес и стопанска система ”, “Управление на туризма и хотелиерство ” във Webster University, Икономическия университет и Университета Модул във Виена, както и компютърни науки и инженерство в Техническия университет в Грац. Австрия се търси както за стратегии на британски, както и на немски, посочи Христанов.

Той регистрира, че продължава и наклонността претендентите да избират да опитат банкет редом в няколко страни, като все още 16,5% са избрали университети в 2 или повече дестинации, по отношение на 15% предходната година. Най-често срещаните комбинации са Нидерландия с Англия или Нидерландия с Белгия. “Търсят аварийни разновидности и да имат повече варианти по отношение на таксите, по отношение на стратегиите и степента на компликация на приема ”, изясни Христанов.

На този декор и тази година Нидерландия продължава да бъде най-предпочитаната дестинация за образование в чужбина, като по последни данни от централизираната система там сега се образоват 4600 български студенти. В страната има 5 университета в топ 100 на света със специалности като стопанска система и интернационален бизнес,  компютърни науки и инженерство в техническите университети в Айндховен и Делфт, както и многообразието от специалности в региона софтуерно инженерство, което може да се комбинира с бизнес, с изкуствен интелект, с киберсигурност и с гейм дизайн. Политика и интернационалните връзки е също измежду търсените стратегии.

Таксата за 2023 година в страната е 2324 евро, като това ще е последната година, в която държавното управление ще я понижи на половина за първокурсници в бакалавърските стратегии и тя ще бъде 1157 евро. Следващата година се чака това да отпадне, само че за сметка на това остава опцията за финансиране до 430 евро - могат да ги получават студентите, които учат и работят 56 часа на месец, и чиито приходи на родителите не надвишават 30 000 евро. Ако са изпълнили тези условия, могат да аплайват за тази финансова помощ, която не връщат, в случай че завършат в границите на 10 години.



Най-голям е ползата на кандидат-студентите към Нидерландия и Германия.

На второ място по интерес е Германия (46%). Най-търсените университети там са Техническият университет в Мюнхен (TU Munchen), Университетът по приложни науки в Райн-Ваал (Rhein-Waal University of Applied Sciences), Институтът по технологии в Карлсруе (Karlsruhe Institute of Technology), Университетът в Манхайм (Mannheim University), Мюнхенски университет Лудвиг-Максимилиан (Ludwig Maximilian University of Munich). Съответно желаните специалности в Германия са “Икономика и бизнес ”, “Информатика ”, “Електроника и електроинженерство ” и “Медицина ”. В Германия медицина може да се учи на немски с по-специфични условия, само че въпреки това има и относително наличен банкет при осъществяване на условията за език и профил, за разлика от други дестинации, където има спомагателни изпити.

Интересът към Италия като дестинация за висше обучение се ускорява и към този момент е 32%. Страната обаче е безспорен рекордьор по растеж на поръчките - 140% или съвсем 2,5 пъти спрямо миналата година. Причина са наличните такси в държавните университети, опциите за финансиране в някои от най-реномираните академии по изкуства и университети, както и предлаганите стратегии на британски език в някои от най-търсените области като стопанска система, компютърни науки, връзки и дизайн, логика на психиката, както и архитектура и медицина, за които обаче има спомагателни изпити.

Крайните периоди за Италия са разнообразни, като множеството университети имат разнообразни кръгове на кандидатстване и са по-гъвкави. Най-ранните стартират от септември и завършват до май.

В държавните университети таксите са от 1000 до 2-3 хиляди евро на година, до момента в който в частните стартират от 6000 евро и могат да стигнат до 18-19 хиляди евро.

И при Белгия се следи засилен интерес през последните години, като аргументите са наличните такси от 1092 евро на година, както и изборът на университети с практическа устременост и университетски.

Над 45 просветителни институции от 13 страни ще се включат във конгрес “Световно обучение ” сред 25 и 28 март, като от тях 25 са висши учебни заведения и просветителни организации от Нидерландия, Германия, Белгия, Съединени американски щати, Испания, Франция, Швейцария, Унгария, Англия, Ирландия, Гърция и България.

Тенденции
Точните науки стават любимец
Сред най-желаните специалности участва нов любимец - точните науки като математика, физика, химия, инженерни специалности, компютърни науки. Това регистрират от “Интеграл ”. Интересът към тях се изяснява частично с повишеното търсене на фрагменти в тези специалности, както и засиленият акцент върху STEM образованието в учебните заведения, което занапред ще се развива и уголемява.

Въпреки че обичайно и тази година преди всичко кандидат-студентите избират “Бизнес и мениджмънт ” (31%), втората най-желана група специалности са “Математика/физика/астрономия ” (30%), следвана от “Компютърни науки ” (26%).

За първи път след Брекзит кандидатурите с растеж от 7%
Учене във Англия или в Съединени американски щати - разноските към този момент са изравнени
Ще имаме представители в Оксфорд



И тази година, след сполучливо преминати изявленията и проби, се чака от есента да започват своето образование бъдещи български студенти в Университета в Оксфорд.

За първи път след Брекзит кандидатурите във Англия от България бележат растеж от 7%. Водещи измежду желанията на претендентите са университетите в Лондон, измежду които King’s College London, University College London (UCL), University of Westminster, University of Greenwich, Royal Holloway, University of London. И тази година, след сполучливо преминати изявленията и проби, се чака от есента да започват своето образование бъдещи български студенти в Университета в Оксфорд.

За идната академична образователна 2023-2024 година такса от 9250 паунда на година резервират University of Portsmouth, Brunel University, Coventry University, University of Sunderland. Специалностите Биомедицина, Архитектура, Право, Актьорско майсторство и кино и телевизионно изкуство са измежду стратегиите, които са неповторими за Англия и с по-ограничен и характерен банкет в други страни в Европа. Англия продължава да е неоспорим любимец на континента и във връзка с качеството на висшето обучение по “Икономика ”, “Бизнес и финанси ”, “Инженерни науки ”, “Компютърни науки и софтуерно инженерство ”, “Медицина ”.

“В момента Англия, в случай че не е с по-ниски такси, е почти изравнена със Съединени американски щати като стойност на образованието. В Щатите университетите са от 30 000 до 60 000 $, до момента в който в Оксфорд и Кеймбридж са сред 30-32 000 паунда таксите за образование, плюс 13-15 000 за прехрана. Горе-долу се изравняват изискванията - и на двете места към този момент би трябвало виза, с цел да се учи ”, посочи Николай Христанов.

Той добави, че в Съединени американски щати с изключение на стратегии в над 100 посоки, университетите оферират и финансиране на образованието под формата на университетски стипендии, които стартират от $1000 и част от тях могат да доближат до $30 000, които могат да покрият повече от половината такса.

Има повече хлапета, които приключват приблизително обучение на запад 
Всеки трети възпитаник в лицей зад граница със стипендия
От втори клас отиват да учат език



Между 25 и 60 хиляди евро коства елитното приблизително обучение в пансионни учебни заведения в Европа.

Продължава наклонност на растеж в интереса и записванията за междинни учебни заведения в чужбина. За 2022 година е регистриран растеж от 35% на претендентите. Една трета от тях отпътуват със стипендия, покриваща до 50% от таксата образование.

Като наклонност най-масовата възраст за тръгване на деца за приблизително обучение е 15-16 год. (над 60%). Целта на заминаващите е да завършат гимназиалното си обучение в чужбина и да получат западна тапия, подобаваща за банкет в добър университет.

През последните 2-3 години се вижда спад на възрастовата граница и от ден на ден фамилии обмислят да изпратят децата си в приблизително учебно заведение в чужбина на 13-14 години.

“Последните три години родителите ускориха своя интерес към интернационалните пансионни учебни заведения в Европа, изключително в Швейцария, Италия и Испания. Тази година се усили ползата към образование на британски език в Австрия и по-точно Виена, като близка дестинация ”, уточни Таня Илиева, управител “Средно обучение ”.

Продължава да спада възрастта за първо пътешестване на езиков курс в чужбина. Записванията за лято 2023 все още демонстрират, че 65% от курсистите са на възраст от 8-15 година

В европейски пансионни учебни заведения цената на междинното обучение е най-висока в Швейцария, където български фамилиите заплащат по към 60 000 евро годишно. Във Англия цената приблизително е сред 30 000 и 35 000 английски лири, в Германия - от 40 000 евро, а в Испания излиза най-евтино - близо 25 000 - 30 000 евро.

Няма общежития
Настаняването в Нидерландия към момента е проблем
Много сложен се обрисува идният кандидатстудентски сезон в Нидерландия във връзка с настаняването. “Няма ясна политика, която да е ориентирана към настаняването, стремят се да разрешат този проблем, като строят нови здания за общежития, само че сега университетите мощно предизвикват студентите да стартират търсенето на настаняване независимо, че е тяхно отговорност, и да го създадат по-отрано, като се записват в разнообразни платформи. И когато излязат разгласи, да мога да аплайват по тях. За страдание, обезпечените общежития към университетите в страната са доста малко. При някои от тях те могат да са 30% от броя на студентите, при други - до 50%. Но в по-големите градове като Амстердам, Ротердам, дори и Гронинген, е към момента много мъчно намирането на настаняване ”, уточни Николай Христанов.

Продължават да се оферират общежития на първокурсници, само че заради огромния брой студенти, шансът да се класираш и да си запазиш общежитие понижава. “Хубаво е да се търси авансово, даже и на място вземат решение претенденти да отидат и да намерят квартира ”, изясни той.

По думите му това е и една от аргументите да се търсят други възможности за кандидатстване, в градове, където студентите ще могат да намерят и място за живеене.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР