С 12 на 7 гласа Комисията по правни и конституционни

...
С 12 на 7 гласа Комисията по правни и конституционни
Коментари Харесай

Правната комисия одобри отнемане на Бюрото за защита от главния прокурор

С 12 на 7 гласа Комисията по правни и конституционни въпроси поддържа на първо четене и трите законопроекта, с които се предлага Бюрото за отбрана на очевидците да бъде отнето от основния прокурор и върнато в Министерството на правораздаването, където е било до 2014 година.

Против бяха от Движение за права и свободи и ГЕРБ - Съюз на демократичните сили. Отрицателно мнение показаха и от управлението на държавното обвиняване.

Според плана на Има Такъв Народ то се трансформира в профилиран отдел към министерството с името " Бюро по отбрана на застрашени лица ", а решението кои лица да се охраняват да се взима от Съвет по отбрана с болшинство 2/3 от членовете му. Служителите в Бюрото се планува да бъдат назначени в правосъдното министерство. Ако планът бъде признат, се планува едномесечен период, в който прехвърлянето на Бюрото да се реализира.

Проектът на Демократична България предлага Бюрото да премине към Главната дирекция " Охрана " на Министерството на правосъдието; това планува и планът на ИБГНИ. В този случай настояването за защита се прави от - застрашено лице, проверяващ орган, наблюдаващ прокурор и от началника на мястото за отнемане от независимост - за наказаните лица.

Според държавното обвиняване в плана на ИБГНИ има " липса на нужния най-малко от правни съображения " за нуждата от смяна на закона. Той не съдържа разбор и причини за аргументите, заради които се постанова законовата смяна.

Според прокуратурата планът на Демократична България също страда от " недостиг " на претекстове. Обвинението прибавя още, че предварителната оценка на законопроекта и тук, както и при ИБГНИ, не е задоволително обоснована.

От прокуратурата допълват, че за плана на " ИТН " важат изложените претекстове по другите законопроекти.

Дани Каназирева от ГЕРБ- Съюз на демократичните сили укори подкрепилите измененията депутати от " ИТН ", " Изправи се БГ: Ние идваме " и Демократична България в преждевременно приемане на значими закони.

" Това ли е най-важната тематика пред страната - Бюрото за отбрана? Нищо друго не е това, с изключение на лична офанзива. Нашият апел е безапелационен: Спрете с тези извършения и с този безпорядък, който създавате в страната във всяка една сфера ", съобщи тя.

Председателят на Правната комисия Андрей Михайлов отговори на рецензията: " Понеже всички сме колеги-юристи, има един прийом, че когато не може да се влезе или не желае да се влезе в професионален спор, да се минава на общополитически тематики ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР