С 11 гласа „за“ парламентарната здравна комисия прие на първо

...
С 11 гласа „за“ парламентарната здравна комисия прие на първо
Коментари Харесай

Приеха на първо четене съсловната организация на фелдшерите и плащането на кръводарителите

С 11 гласа „ за “ парламентарната здравна комисия одобри на първо четене лекарските асистенти и фелдшерите да имат свои съсловни организации. Със 7 гласа „ за “ и 2 „ въздържали се “ пък бяха признати промените в Закона за кръвта и кръвните артикули, с които на кръводарителите ще се заплаща с ваучер за даряване на кръв в размер на сума към 42 лева, или 50 на 100 от дневното трудово заплащане.

В плана за изменение на Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински експерти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите, препоръчан от „ ИТН “ липсва норма на посланичество., че в тримесечен период от влизането в действие на закона районните здравни инспекции би трябвало да изготвят описи с трите имена, единния цивилен номер, адресите по местоживеене и месторабота на лекарските асистенти и фелдшерите, които упражняват специалността си на територията на съответната област. До два месеца по-късно по тези описи РЗИ привиква първите общи събрания на районните колегии на съсловната организация, на които се избират органи на колегиите и на делегати за първия конгрес на организацията.

Зам.-министърът на опазването на здравето доктор Петър Грибнев изрази негативното мнение на Министерство на здравеопазването за основаването на тези съсловни организации.

„ От 2005 година до сегашния миг волята на законодателя е съсловната организация на фелдшерите да е Българската асоциация на експертите по здравни грижи. В тази асоциация членуват 9 представители. През 2018 година от БАПЗГ излязоха асоциациите на зъботехниците и на помощник-фармацевтите. Всяко едно накъсване на тази асоциация основава в допълнение проблеми в представителството на въпросните организации и при всички договаряния и взаимоотношения с органите на изпълнителната и законодателната власт. Още повече, че сега фелдшерите понижават като численост и не намираме за задоволително основателно да се отделят в независима организация “, сподели доктор Грибнев.

Подуправителят на НЗОК доктор Йорданка Пенкова пък акцентира, че съгласно Закона за здравното обезпечаване НЗОК подписва контракти единствено с изпълнителите на здравна и дентална помощ. „ Тази съсловна организация и тази категория медицински експерти, която разясняваме все още не са обект на договаряне със Здравната каса “, сподели тя.

Далеч по прочувствена беше полемиката по измененията в Закона за кръвта и кръвните артикули, поради

„ Със законопроекта без да се нарушава правилото на безвъзмездност се основава опция да бъдат подтиквани донорите на кръвна тъкан. Такава опция съществува в доста страни от Европейски Съюз. Това не е нарушаване на безвъзмездността, а се основава опция злоупотребата с кръв да бъде ликвидирана “, сподели вносителят на плана депутата от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов.

„ Не мога да приема никакви помпозни изречения, каквито чух от НЦТХ, че имало усъвършенстване и увеличение на броя на донорите. Нещата са доста неприятни в България. Затова се регламентират националните акции, в които с изключение на Министерство на здравеопазването, ще вземат участие и други институции. И третото нещо, което се регламентира са NAT-технологиите за бърза диагностика на кръвта. Затова доста апелирам тези, които са пристигнали тук, с цел да приказват против законопроекта, да си мерят всяка дума, тъй като съм си дал целия живот в тази област и доста внезапно ще отвръщам на приказки от вида, че се нарушават правилата на безвъзмездност “, сподели още той.

В процеса на полемиката обаче пристрастеностите се успокоиха и проф. Михайлов се съгласи да бъдат взети поради всички оферти в мненията преди второ четене на законопроекта, с цел да можело той въпреки всичко да влезе в действие.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР