С 10% са се повишили потребителските цени от началото на

...
С 10% са се повишили потребителските цени от началото на
Коментари Харесай

Инфлацията в Европа започна да спада

С 10% са се повишили потребителските цени от началото на 2022 година до ноември, съгласно първия обзор на формалните данни за 19-те страни, част от Еврозоната. Това е по-малко от рекордния скок от 10,6% през предходния месец и е по-ниско от упованията на икономистите.
Прочетете още
В Германия, най-голямата стопанска система в блока, годишната инфлация се намали до 11,3% от 11,6%, до момента в който растежът на цените във Франция остана постоянен - 7,1%, демонстрират данните от сряда. Инфлацията в Италия се намали, въпреки и единствено с 0,1%, до 12,5%. Испания пък означи огромен спад - от 7,3% на 6,6%.

Икономическата обстановка обаче въобще не е овладяна. Цените към момента се повишават с прекомерно бързи темпове, подтиквани от възходящите разноски за сила и храна.

Докато повишаването на енергията  беше лимитирано до почти 35% на годишна база, спрямо близо 42% през октомври, цените на храните, алкохола и тютюна продължиха да се повишават внезапно

Те са скочили с 13,6% през ноември, по отношение на 13,1% предходния месец.

А базисната инфлация, която изключва нестабилните цени на храните и силата, се задържа на 5%.

Данните за еврозоната поддържат очакванията, че инфлацията в доста водещи стопански системи може да е достигнала своя връх, позволявайки на централните банки да анулират нападателните покачвания на лихвените проценти, които оказват спомагателен напън върху международната стопанска система.

Същевременно потребителските цени в Съединени американски щати са се повишили със 7,7% през годината до октомври, което е най-ниското годишно отчитане от януари.

„ Фактът, че виждаме, че тези цифри са по-ниски, в сравнение с множеството от нас чакаха, това е добра вест “, съобщи Берт Колийн, старши икономист за еврозоната в ING Group. „ Трябва да се стартира отнякъде. “

Цените на петрола паднаха внезапно от лятото насам, защото страховете от рецесията и блокирането на ковид в Китай трансформираха вероятностите за търсене. Природният газ в Европа също се намалиха от най-високите си стойности за всички времена след сполучлива акция за запълване на оборудванията за предпазване и заради относително мекото време, наближаващо зимата.

Двуцифрената инфлация остава голям проблем за политиците, които показаха, че ще продължат с напъните да слагат цените под надзор. Все отново данните от ноември могат да дадат пространство на Европейската централна банка да увеличи лихвите с половин процентен пункт вместо с три четвърти от процентния пункт, когато се срещне идващия месец.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР