С 1% пред ГЕРБ се нарежда коалицията на “Продължаваме Промяната

...
С 1% пред ГЕРБ се нарежда коалицията на “Продължаваме Промяната
Коментари Харесай

“Алфа рисърч: ПП-ДБ с процент пред ГЕРБ на старта на кампанията

С 1% пред ГЕРБ се подрежда обединението на “Продължаваме Промяната ” и “Демократична България ” на старта на предизборната акция, демонстрира последното социологическо изследване на “Алфа рисърч ”.

Пет партии и обединения влизат в идващия парламент, в случай че изборите бяха през днешния ден, съгласно данните - ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, “Възраждане ”, Българска социалистическа партия. Под чертата остават “Български напредък ”, “Има подобен народ ” и новата партия на Мая Манолова и Татяна Дончева “Левицата! ”. С едвам 1.4% е Национална движение „Симеон Втори". 

Към момента ПП-ДБ се употребяват с поддръжката на най-мотивираните последователи на двете формирования и биха могли да подобрят позициите си, в случай че съумеят да привлекат по-млади и по-слабо следящи настоящата политика гласоподаватели, които обичайно вземат решение, дали и за кого да гласоподават в последните дни на акцията, настояват от “Алфа рисърч ”. Част от твърдите последователи на ГЕРБ-СДС, най-много поданици на регионалните градове, към момента не са намерили задоволителен тласък да отидат до урните на 2-ри април.

Макар и по-слаба, конспирация е налице и за третата позиция. Към момента тя се заема от Движение за права и свободи с 13.2% от твърдо решилите да гласоподават. В непосредствена непосредственост до тях е “Възраждане ” (11.3%).

Българска социалистическа партия започва акцията със 7.4%, като даже на този ранен стадий се записва явен спад в електоралната й поддръжка. Вътрешните несъгласия отливат последователи от столетницата, които се преориентират в разнообразни направления. Изтичането е най-много към новосформираната коалиция “Левицата! ”, само че също към “Възраждане ” и “Български напредък ”.

Декларираната на старта на акцията интензивност е съизмерима с тази от октомври 2022 – 39%. Колебание декларират 28 на 100, а 33% са безапелационни, че няма да гласоподават. Относително висока готовност е налице измежду най-политизираните гласоподаватели, което обрисува 2-ри април като борба сред най-ревностните симпатизанти на партиите.

Независимо дали в 49-ия Парламент ще са показани петте релативно сигурни политически сили, или ще влязат и някои от “малките “, предизвикването пред лъчение на постоянно ръководство остава толкоз високо, колкото и пред 48 Народно събрание. При записания все още подобен избирателен резултат за ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, разновидностите пред всяка от двете водещи и мощно конфронтиращи се между тях обединения са или да опитат да ръководят с някоя от останалите партии (с които също имат обрисувани дълбоки разграничителни линии), или да поддържат под някаква форма общо държавно управление. Евентуална необятна коалиция сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е изрично подкрепена от едвам 5%. 28% я одобряват като “възможен компромис ”.Коалиция сред първите две е нежелана от 50 на 100 от българите. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР