РЗИ-Варна разпространи на сайта си изчерпателна информация за коронавирусът, видя

...
РЗИ-Варна разпространи на сайта си изчерпателна информация за коронавирусът, видя
Коментари Харесай

РЗИ-Варна с пълна информация за коронавирусът

 РЗИ-Варна популяризира на уеб страницата си изчерпателна информация за коронавирусът, видя Varna24.bg .

Ето всички въпроси, касаещи рисковата зараза:

1. Какво съставлява новият Коронавирус 2019-nCov?

Новият Коронавирус 2019-nCov, краткотрайно именуван 2019-nCoV, е разпознат в Китай в края на 2019 година и е нов вариант на ковид, който до момента не е бил откриван при индивида.

2. Откъде идват Коронавирусите?

Коронавирусите са вируси, които циркулират измежду животните, само че за някои от тях се знае, че засягат хората. След като заразят хората, те могат вероятно да се предават от човек на човек. Известен е необятен кръг от животни, които са източник на коронавируси. Например, вирусът, причиняващ Близкоизточен респираторен синдром (MERS-CoV) е ковид, произхождащ от камили, а тежкият изострен респираторен синдром (ТОРС) произлиза от котки - циветки.

3. Този вирус съпоставим ли е със SARS (ТОРС) или със сезонния грип?

Новият ковид, открит в Китай е генетично тясно обвързван с вируса на SARS (ТОРС) от 2003 година и наподобява, че има сходни характерности, макар че към момента данните за този вирус са лимитирани. ТОРС се появи в края на 2002 година в Китай и в продължение на осем месеца са докладвани над 8 000 случая от 33 страни. Тогава един от всеки 10 души, които са инфектирани с ТОРС умря. При сегашния гърмеж от 2019-nCoV са докладвани към 10 000 случая в Китай (от края на декември 2019 година - до края на януари 2020 г.) Заболели са обявени и от други страни, включително някои и от ЕС/ЕИП. На този стадий има прекомерно малко налични данни, с цел да се каже сигурно какъв брой гибелен е 2019-nCoV, само че предварителни данни сочат, че той е по-малко съдбовен от SARS-CoV (ТОРС). Въпреки че и двата вируса се предават от човек на човек и могат да причинят сходни признаци, те са доста разнообразни и затова се демонстрират по друг метод. Все още е доста рано да се създадат изводи по отношение на разпространяването на 2019-nCoV, само че предварителната информация демонстрира, че 2019-nCoV е също толкоз инфектиран, колкото ТОРС и някои други грипни варианти.

По данни на Европейския център за надзор на болесттите (ECDC) всяка година до 40 000 души в ЕС/ЕИП умират прибързано заради аргументи, свързани с грипа. 4. Как се предава вирусът? Колко елементарно се популяризира? Въпреки че източник на инфекцията са животни, в този момент вирусът се предава от човек на човек. Към момента няма задоволително епидемиологична информация, която да удостовери какъв брой елементарно и стабилно вирусът се предава сред хората. Изглежда вирусът се предава основно посредством въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат.

Инкубационният интервал за ковид 2019-nCoV (т.е. времето от контакта с болен и появяването на симптоми) понастоящем се пресмята на от 2 до 12 дни. Докато хората са най-вече заразни, когато демонстрират (грипоподобни) признаци, има индикации, че някои хора могат да предават вируса без да са налице някакви признаци или преди признаците да се появят. Ако това бъде доказано, ранното разкриване на инфекциите с ковид 2019-nCoV ще е по-трудно. Това обаче не е извънредно за вирусни инфекции от този вид, както се вижда и при морбили, да вземем за пример. Ако хората с ковид 2019-nCoV са изследвани и диагностицирани навреме и се ползват строги ограничения за надзор на инфекциите, вероятността за трайно предаване на вируса от човек към човек в обществото в ЕС/ЕИП е ниска.

Системното използване на ограничения за профилактика и надзор на инфекциите бяха ефикасни при управлението на SARS-CoV и MERS-CoV.

4. Какви са признаците на 2019-nCoV?

От известното до момента, вирусът може да аргументи умерени грипоподобни признаци като: тресчица, кашлица, затруднено дишане, мускулни болки и изнемощялост.

По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, изострен респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен потрес, които могат да доведат до гибелта на пациента. Хората със съществуващи хронични болести наподобява са по-предразположени към тежко протичане на болестта.

5. Някои хора по-предразположени ли са към вируса?

Обикновено дребните деца, възрастните хора и тези със съпътстващи болести (например артериална хипертония, сърдечни болести, диабет, чернодробни болести и респираторни заболявания) се чака да бъдат изложени на по-голям риск от развиване на тежки признаци.

Тъй като това е нововъзникващо заболяване и има единствено лимитирани данни, към момента не знаем кои групи от хора може да са предразположени към по-тежък излаз след заразяване с 2019-nCoV.

6. Има ли лекуване за болестта, породено от вируса 2019-nCoV?

Няма характерно лекуване за това заболяване, тъй че методът, употребен за лекуване на пациенти с инфекции, свързани с новия ковид, е за лекуване на клиничните признаци (например треска). Поддържащата грижа (например поддържаща терапия и мониторинг - кислородна терапия, поддържане на физически баланс на течностите и антивирусни лекарства) може да бъде доста ефикасна за заболелите.

7. Кога би трябвало да се проучвам за 2019-nCoV?

Ако имате остра респираторна зараза (внезапна поява на минимум една демонстрация: кашлица, възпалено гърло или затруднено дишане и през последните 14 дни преди проявата на признаците, сте били в непосредствен контакт с доказан или евентуален случай на зараза с Коронавирус 2019-nCoV, или сте пътували в област с сегашно предаване на вирус 2019-nCoV, или сте работили или посещавали лечебно заведение, където са лекувани пациенти, инфектирани с вирус 2019-nCoV, вие би трябвало да се свържете със своя персонален доктор по телефона за съвет.

8. Как мога да се предпазя от заразяване?

При посещаване в Китай: избягвайте контакт с заболели хора, изключително такива с кашлица; избягвайте визити на пазари и места, където има живи или мъртви животни; прилагайте общите хигиенични правила във връзка с хигиена ръцете и хигиена на храната; измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни; избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения. Където и да пътувате, прилагайте общите правила за хигиена на ръцете и храната.

9. Какво би трябвало да направя в случай че съм имал контакт с някого с Коронавирус 2019- nCoV?

Наблюдавайте се от времето на контакта с този човек и в случай че развиете някакви признаци, свържете се с персоналния си доктор за съвет, като посочите, че сте били в Китай.

10. Какви са разпоредбите за инфекцията/миенето на ръцете?

Миенето и дезинфекцията на ръцете са ключът към попречване на зараза. Трябва да миете ръцете си постоянно и щедро със сапун и вода за минимум 20 секунди. Ако сапун и вода не са налични, можете да употребявате и дезинфекциращ препарат за ръце на алкохолна основа с най-малко 60% алкохол. Вирусът навлиза в тялото ви през очите, носа и устата, тъй че избягвайте да ги докосвате с немити ръце.

11.Маските за лице ефикасни ли са в предпазването от ковид 2019-nCoV?

Маските за лице оказват помощ да се предотврати по-нататъшното разпространяване на зараза от тези, които са заболели към други хора към тях. Маските за лице наподобява не са толкоз ефикасни за отбрана на тези, които не са инфектирани.

12. Има ли ваксина против 2019-nCov?

Понастоящем няма ваксина против коронавируси, в това число вариант 2019-nCoV. Ето за какво е доста значимо да се предпазим от зараза или да задържим по-нататъшно разпространяване на болестта.

13. Защитен ли съм от вируса 2019-nCoV, в случай че съм се ваксинирал против грип тази година?

Грипът и 2019-nCoV са два доста разнообразни вируса и сезонната грипна ваксина не би защитила от заболявания, породени от 2019-nCoV. 

Повече информация може да получите от ТУК
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР