Рязкото затягане на финансовите условия на фона на високата инфлация

...
Рязкото затягане на финансовите условия на фона на високата инфлация
Коментари Харесай

МВФ: Инфлацията в България ще се ускори по-бързо от очакваното

Рязкото стягане на финансовите условия на фона на високата инфлация може да докара до криза в международната стопанска система през 2023 година, се споделя в оповестения през днешния ден отчет " Световни стопански вероятности " на Международния валутен фонд (МВФ).

От документа излиза наяве, че организацията усилва прогнозата си за икономическия напредък на България през тази година. За 2023 година, обаче, МВФ доста понижава упованията си за растежа на българския БВП (БВП).

МВФ предвижда, че Брутният вътрешен продукт на България ще забави растежа си до 3,9% от 4,2% през 2021 година Предишната прогноза предвиждаше закъснение на икономическия напредък до 3,2%. За 2023 година упованията са българската стопанска система да се забави до 3%.

Според оповестените данни се усилват и упованията за инфлацията през тази и идната година, както и за растежа на безработица. Според МВФ, тази година инфлацията в България ще се форсира по-бързо от очакваното– до 12,4% спрямо 11%, заложени в предходната прогноза. През 2023 година се чака растежът на потребителските цени да се забави до 5,2%.

Настоящата прогноза планува малко по-силен растеж на безработицата в България – до 5,1% през тази година и 4,7% през 2023 година в съпоставяне със, надлежно, 4,9% и 4,6% в предходната прогноза.

Опасенията от криза набъбнаха в средата на тази година, защото централните банки по света изрично демонстрираха решимостта си да се борят с рекордно високата инфлация, се споделя в Доклада на МВФ за световната финансова непоклатимост.

В него се отбелязва, че всякога, когато Федералният запас на Съединени американски щати е повишавал лихвения % по федералните фондове покрай или над ограниченията за неутралния номинален лихвен %, американската стопанска система скоро по-късно е навлизала в криза, като се изключи цикъла на стягане през 1994 година, когато към този интервал инфлацията не е била прекалено висока.

" Глобалната среда е нестабилна с буреносни облаци на хоризонта. Инфлацията в този момент е на многогодишни върхове и е необятно публикувана в другите страни. Икономическите вероятности в доста страни не престават да се утежняват. В същото време геополитическите опасности не престават да съществуват ", се споделя в документа. " Цените на активите бяха разпродадени заради възходящите опасения от криза на фона на дефицита на природен газ и повторното пораждане на опасности от фрагментация в еврозоната ", се споделя още в отчета.

МВФ съобщи, че разрастващите се пазари са изправени пред разнообразни опасности, произлизащи от укрепването на щатския $, възходящите разноски по външни заеми, високата инфлация, нестабилните стокови пазари, нарасналата неустановеност по отношение на световните стопански вероятности и натиска от стягането на политиката в развитите стопански системи.

Според МВФ в частния бранш огромните компании са отбелязали стесняване на маржовете на облагата заради по-високите разноски, а дребните компании са оповестили банкрут, защото са по-засегнати от възходящите разноски по заемите.

Организацията предизвести, че нападателната политика на централните банки за стягане на паричната политика, която води до повишение на разноските по заемите и до стягане на стандартите за кредитиране, може да се отрази неподходящо на жилищните пазари.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР