Рязкото поскъпване на хранителните стоки вече е преодоляно, уверяват от

...
Рязкото поскъпване на хранителните стоки вече е преодоляно, уверяват от
Коментари Харесай

И потребителите са виновни за високите цени

Рязкото повишаване на питателните артикули към този момент е преодоляно, твърдят от комисията по стоковите тържища и борси

Въпреки укротяването на инфлацията на хранителните артикули, напрежението на пазара остава и някои търговци, изключително по-малките, се презастраховат  " какво ще стане на следващия ден ". Това разяснява пред БНР шефът на Държавната комисия за стоковите тържища и борси Владимир Иванов във връзка публичното недоволство от високите цени на питателните артикули в магазините.

Според него не единствено контролните органи, само че и потребителите трябва да отговорят на неприятните търговски практики. " Необходима е потребителска просвета ", сподели Иванов и прикани хората да се осведомят за цените на едро и на дребно в комерсиалната мрежа, както и за качеството на стоките, и да не насърчават с покупките си недобри търговски практики.

През последните три-четири месеца има усмиряване на цените на едро на питателните артикули и нарастванията са в границите на естественото, поясни Владимир Иванов. Ръстът на цените е бил най-голям напролет на предходната година и се дължал на напълно справедливи фактори - скок на цените на силата, на торовете и фуражите. Ценовият потрес от 50% в някои месеци на пролетта на 2022 година е преодолян, твърди шефът на ДКСБТ.

На собствен ред огромните търговски вериги твърдят, че надценката за питателните артикули при тях също е в границите на естественото. " Финансовите доклади на фирмите са обществени - от тях ясно може да се види каква е общата покупна стойност през годината и като разделите на приходите от продажби, на процедура ще получите маржа. И той е в пъти по-малък е от цифрите, който се тиражират в общественото пространство ", съобщи през днешния ден пред Нова тв Николай Вълканов, изп. шеф на Сдружение за съвременна търговия, което сплотява комерсиалните вериги за хранителни артикули.

От сдружението цитират данни за цените на производител на хранителни артикули, които са се повишили с 27.5% през 2022 година, а в търговията - 26%. " Прекалено мощен е натискът на потребителя върху търговеца и той печели от размера, а не от маржа ", уточни Вълканов. Той също счита, че проблемът с внезапното повишаване на храните у нас е бил през предходната година, което важи и за цените на горивата и превоза. " Сега обаче виждаме, че инфлацията основно  се генерира от услугите - хотели, заведения за хранене, телекоми ", уточни Вълканов.

Според Вълканов проблемите с цените на храните у нас са структурни, трупани с години и не могат да се решат за месец-два. " У нас производителноста в селското стопанство и успеваемостта в преработката са най-ниски в Европейски Съюз. Според него страната също има " заслуга " за проблемите в този бранш макар излятите големи агросубсидии. 

ЦЕНИ НА ЕДРО

Наблюденията на ДКТБТ върху 1800 борси и тържища в страната демонстрират, че през последната седмица показателят на цените на питателните артикули на едро в се е повишил с 0,3%, а от началото на годината - с 0,95 на 100.

Оранжерийните домати поевтиняват с 0,9 на 100 до 3,20 лв. за кг. Оранжерийните краставици нарастват с 9 % до 4,24 лв. за кг. Червените чушки прибавят към цената си с 11,1 на 100 до 3,79 лв. за кг в края на седмицата. Картофите нарастват с 1 стотинка и се продават по 1,25 лв. за кг, а морковите скачат с 9,8 % и се търгуват по 1,12 лв. за кг. Зелето подвига цената си с 6 на 100 до 0,88 лв. за кг.

Ябълките нарастват с 2,2 на 100 и се купуват по 1,39 лв. за кг. Цената на лимоните се подвига с 9 стотинки до 2,65 лв., портокалите - с 3 стотинки и се търгуват по 1,80 лв., мандарините подвигат цената си с 11 стотинки до 2,22 лева./кг. 

Цената на едро за краве сирене се подвига с 1,4 на 100 и се търгува по 11,47 лв. за кг, а кашкавалът вид " Витоша " нараства с 1,1 на 100 и се продава по 18,37 лв.. Пакетче краве масло от 125 грама поевтинява с 3,8 на 100 и се търгува по 2,82 лв..

Олиото се продава по 4,19 лв. за литър. На Софийската стокова борса олиото и тази седмица има оферта " продава " на цена 3,50 лв. за бутилка от 1 литър.

Пилешкото месо скача с 5,5 на 100 до 6,36 лв. за кг. Захарта поевтинява с 2,2 на 100 и се продава по 2,51 лв. за кг в края на седмицата.

Оризът намалява цената си с 0,7 на 100 и се купува по 2,90 лв. за кг. Яйцата поевтиняват с 1 стотинка и се продават по 0,38 лв. за брой на едро в края на седмицата.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР